Începe recensământul ciufilor de pădure

Ciuf1

Ciuf2

Ciuf3

Ciuf4

Ciuf5

Societatea Carpatină Ardeleană (SCA) Satu Mare solicită ajutorul locuitorilor pentru recensământul celei mai răspândite specii de bufniță din Europa Centrală, ciuful de pădure (Asio otus). La monitorizarea acestei specii, inițiată în 2009 de către International Long-eared Owl Network (ILEON), participă voluntari din mai multe țări din Europa Centrală și de Est. În România programul este coordonat de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”.

Această specie de bufniță trăiește de obicei în păduri, dar cu sosirea iernii mulți dintre ei se mută în zonele mai protejate ale localităților, deoarece condițiile de aici sunt mai prielnice. În sate, orașe și împrejurimile acestora găsesc mai ușor hrană (rozătoare mici), iar temperatura este mai ridicată cu câteva grade. Se retrag în special pe crengile protectoare ale diferiților arbori (conifere și thuja) unde sunt aproape invizibili.

În Satu Mare se pot observa în Grădina Romei, pe arborii ștrandului, pe străduțe mai liniștite și în grădini unde nu sunt deranjate. Monitorizarea și cartarea locurilor de adunare este o activitate importantă prin care obținem informații despre numărul indivizilor și a factorilor cu efecte negative asupra speciei.

Voluntarii care doresc să contribuie la munca SCA Satu Mare și să adune informații despre ciufii de pădure sunt rugați să folosească următoarea metodologie: ciufii de pădure trebuie numărați lunar la locurile de iernare, și datele trebuie introduse în formularul de teren. Numărătoarea sincronă a păsărilor trebuie realizată la al doilea sfârșit de săptămână al fiecărei luni (14-16 noiembrie, 12-14 decembrie, 9-11 ianuarie, 13-15 februarie, 13-15 martie este doar opțional). În timpul monitozării deranjul păsărilor să fie minim.

Voluntarii sunt rugați să trimită lunar datele culese la adresa de e-mail kiss.istvan.robert@gmail.com. Tot pe această adresă, respectiv la numărul de telefon 0735450562 puteți solicita informații despre recensământ.

SCA Satu Mare va trimite datele și informațiile culese la specialiștii Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, care centralizează datele în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.