Școala de altădată surprinsă într-o expoziție foto-documentară (Foto)

Expo biblioteca1

Expo biblioteca2

Expo biblioteca3

Expo biblioteca4

Expo biblioteca5

Expo biblioteca6

Expo biblioteca8

Expo biblioteca9

Un caiet de cursuri din 1906, „Geografia Țării românești pentru învățământul primar”, manual apărut în 1926 sau o diplomă de Bacalaureat din 1927, sunt doar câteva dintre materialele expuse la Biblioteca Județeană Satu Mare. Expoziția foto-documentară reunită sub titlul „Școala de altădată” caută să prezinte publicului un bogat tezaur de informații referitoare la evoluția sistemului de învățământ pe plaiurile Sătmarului.
Expoziția organizată în vitrine reunește documente inedite din colecțiile speciale ale instituției precum cărți, manuale școlare, diplome de bacalaureat și de licență, carnete de practică, caiete de cursuri, orare, dar și ustensile utilizate odinioară în școli, constituindu-se în veritabile mărturii ale istoriei. Din documentele expuse amintim: a II-a ediție a manualului „Geografia Țării românești pentru învățământul primar” (1926), întocmit de renumitul dascăl al vremii, Dariu Pop; „Gramatica limbii latine”, ce poartă semnătura profesorului Francisc Groza; „A doua carte de cetire pentru copiii și copilele din anul al 2-lea de șcólă, întocmit de mai mulți prieteni ai șcólei” (1902).
„Unul dintre rolurile cele mai importante ale bibliotecii publice este acela de a readuce în memoria generațiilor prezente aspecte importante din trecut care au influențat în mod decisiv evoluția istorică, socială și culturală a comunității locale. Convinși fiind de faptul că nu putem înțelege evenimentele prezente și nu putem previziona evenimentele viitoare fără a cunoaște istoria și cultura locală, am dat curs organizării acestui eveniment, animați de convingerea că toți cei care își vor face timp să viziteze expoziția vor fi mai bine informați și mai bogați spiritual”, a declarat Lacrima Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.