Biserica de lemn din Corund și alte lăcașuri de cult din România care adăpostesc icoane bizare

Icoana1

Icoana2

Icoana3

În România sunt multe biserici și mănăstiri care adăpostesc picturi și icoane bizare. Nu trebuie să mergem până în Desești (județul Maramureș) sau Alamaș Săliște (județul Hunedoara) pentru a întâlni aceste iconografii ciudate. Biserica de lemn din Corund (județul Satu Mare), adăpostește picturi ce frizează canoanele ortodoxismului.
Biserica din Corund, despre care am scris anul trecut (2013) în articolele „Diavolul pictat în biserica de lemn din Corund” (http://www.satmareanul.net/2013/07/23/diavolul-pictat-in-biserica-de-lemn-din-corund/), respectiv „SOS! Salvați Biserica cu diavoli de la Corund!” (http://www.satmareanul.net/2013/08/07/sos-salvati-biserica-cu-diavoli-de-la-corund-galerie-foto/), adăpostește picturi ce înfățișează diavoli cu coarne și o femeie dezbrăcată, personificarea ciumei în opinia iconografilor.
Biserici cu picturi asemănătoare mai sunt și în județul Maramureș, în Desești, dar și în județul Hunedoara, la Almaș Săliște. Unii specialiști sunt de părere că picturile de la Corund, Desești și Almaș Săliște, redau una din versiunile apocrife ale Apocalipsei. Din documentele vremii reiese faptul că biserica de la Corund, a fost adusă pe butuci de lemn, trasă de boi, din mijlocul cimitirului, unde fusese construită inițial.
Aflată în apropierea Mănăstirea Curtea de Argeș, Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” a fost construită în 1532, de către Basarab I. Biserica este unică deoarece adăpostește o frescă care o înfățișează pe Fecioara Maria însărcinată.
Lăcașul de cult adăpostește 13 morminte. Mormântul cu numărul 10 este neobișnuit zonei noastre. Piatra de deasupra mormântului prezintă semne care țin de ezoterismul bizantin, cum ar fi arborele vieții, soarele cu 24 de raze, cruce templieră, un cerc cu patru triunghiuri echilaterale, care dau 12 puncte pe cerc. Se spune că acest mormânt straniu este al lui Radu Negru.
O altă pictură bizară se află în Biserica Mănăstirii din Sighișoara. Aceasta înfățișează un OZN gigant. Deasupra picturii, scrie în germană „Israel, pune-ți speranța în Dumnezeu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.