Activitățile dedicate „Săptămânii prevenirii criminalității”, continuă în școlile din Satu Mare

Activitati1

Activități2

Joi, 2 octombrie, prevenirea infracţiunilor cu violenţă a fost tema celei de-a patra zi din cadrul campaniei „săptămâna prevenirii criminalității”. În acest context poliţiştii au organizat o serie de activităţi, având în centrul atenţiei agresivitatea în rândul elevilor, dar şi infracţiuni de crimă organizată.

Astfel, elevii Colegiului Naţional „Ioan Slavici” au fost invitaţi la o dezbatere cu tema „Consumatorul de droguri-infractor sau victimă?”. Întâlnirea a fost moderată de inspectorii Puşa Câmpan, specialist în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi de FeliciaHrihorişan, din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Cei peste 50 de elevi prezenţi la acțiune s-au dovedit bine informaţi cu privire la droguri, dar şi dispuşi să cunoască mai bine acest fenomen. Întâlnirea, gândită iniţial ca o sesiune informativă, s-a transformat pe parcurs într-o adevărată dezbatere din care nu au lipsit ideile interesante şi punctele de vedere bine argumentate. Elevii au aflat ce substanţe sunt considerate a fi droguri, consecinţele consumului de droguri dar şi despre legăturile strânse care există, inevitabil, între lumea consumatorilor de droguri şi cea a infractorilor.

O altă temă interesantă a fost dezbătută la Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” de către comisarul Simona Săndulescu din cadru IPJ Satu Mare, care l-a avut ca invitat pe Gheorghe Ungur, şeful Centrului Regional Oradea din cadru Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. Cei peste 60 de elevi din clasele a IX-a au aflat de la cei doi specialişti care sunt factorii de risc în cazul victimelor traficului de persoane, precum şi formele de manifestare ale acestui gen de infracţiuni, cele mai frecvente fiind exploatarea sexuală şi exploatarea prin muncă.

Agresivitatea în rândul copiilor şi tinerilor a fost tema unei alte întâlniri organizate în cadrul acestei zile. La sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Satu Mare o serie de specialişti din instituţiile publice ce au contact cu copiii au participat la un focus grup pe această temă. Specialişti din cadrul IPJ, DGASPC, IȘJ, Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Serviciului de Probaţiune, Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog şi din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au adus în discuţie puncte de vedere interesante vis-a-vis de agresivitate, de manifestările de auto şi heteroagresivitate în rândul copiilor neglijaţi, până la dezvoltarea unor astfel de conduite în şcoală bazate pe un spirit competiţional excesiv. S-au conturat şi premisele unor viitoare abordări la clasă a acestei probleme, bazate pe experienţe de succes în diminuarea conflictelor avute de cadre didactice prezente la întâlnire. Opiniile specialiştilor vor sta la baza unei cercetări sociologice ce va fi realizată de specialiştii din cadrul IPJ Satu Mare în perioada următoare, astfel de întâlniri fiind completate de realizarea unor focus grupuri cu elevi pe aceeaşi temă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.