Viorel Pintea trimis din nou în judecată de procurorii DNA

Fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, Viorel Pintea a fost trimis din nou în judecată de procurorii DNA, pentru luare de mită. Potrivit oamenilor legii acesta ar fi primit mită zeci de mii de euro, miei, vin şi produse lactate de la fermierii sătmăreni.
Procurorii susţin că fostul şef al APIA Satu Mare a luat mită de la fermieri pentru a nu dispune controale sau pentru a-i ajuta să obţină subvenţii. Vă reamintim că Pintea a fost trimis în judecată şi în ianuarie 2014, dar ulterior dosarul a fost retrimis la DNA de Tribunalul Satu Mare.
Procurorii DNA susţin că în perioadele martie-mai 2012, respectiv 22-24 noiembrie 2013, Pintea a pretins, în mai multe etape, de la un fermier suma de 10.500 euro, din care a primit în total 5.500 euro respectiv 3.000 lei.
Sumele de bani și bunurile, au fost pretinse de Pintea în contextul derulării, între întreprinderea individuală a denunțătorului și APIA Satu Mare, a unui contract privind înființarea unei culturi de viță-de-vie, valoarea totală a ajutorului nerambursabil acordat ridicându-se la suma de aproximativ 1.000.000 de euro. Această sumă a fost achitată denunțătorului în două tranșe de plată, una în anul 2011 și una în anul 2012.
Pretinderea respectiv darea sumei de 2.500 euro s-a făcut în condițiile în care, anterior, Viorel Pintea i-a spus fermierului că în urma verificărilor în teren s-a stabilit că acesta nu îndeplinește condițiile de plată, lăsându-l astfel să creadă că aprobarea plății celei de-a doua tranșe depinde de remiterea sumei pretinse. În cursul lunii mai 2012, în timpul campaniei electorale, inculpatul Pintea Viorel a mai pretins de la același denunțător suma de 5.000 euro, sumă din care acesta i-a dat fostului şef APIA, într-un plic, în biroul acestuia, 3.000 de lei.
În data de 22 noiembrie 2013, Pintea a pretins fermierului suma de 3.000 de euro, în condițiile în care, cultura de viță-de-vie nu mai era supusă monitorizării APIA, iar denunțătorul desfășura alte activități agricole și zootehnice care presupuneau, în continuare un control din partea APIA Satu Mare. La data de 24 noiembrie, denunțătorul i-a dat lui Pintea suma de 3.000 de euro pretinsă.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori “ulterior, după primirea sumei de 3.000 euro de la denunțător, inculpatul Pintea Viorel a mai pretins de la acesta, un miel, valoarea acestuia fiind de 400 lei.
În perioada 2010 – 2012, inculpatul Pintea Viorel în baza aceleiași rezoluții infracționale a pretins de la un alt denunțător, administrator al unei societăți comerciale, care are ca obiect activități agricole și zootehnice supuse controlului APIA, cu privire la subvențiile acordate pentru aceste activități, bunuri (miei, vin și produse lactate) precum și suma de 30.000 euro, din care a primit bunuri (miei, vin și produse lactate) în valoare de 36.600 lei.
Astfel, în perioada susmenționată, denunțătorul i-a dat inculpatului Pintea Viorel, fie direct, fie prin intermediar, aproximativ 100 de miei, 2.000 litri vin și produse lactate în valoare totală de 36.600 lei, în condițiile în care inculpatul i-a promis denunțătorului sprijin în obținerea cu mai multă ușurință a subvențiilor.
În perioada campaniei electorale, din luna mai 2012, inculpatul Pintea Viorel, i-a pretins denunțătorului suma de 30.000 euro, cu motivarea că trebuie să dea acești bani superiorilor săi, asigurându-l că, în continuare va beneficia de sprijinul său ca director APIA”.
Neavând suma cerută, fermierul a refuzat să dea banii pretinși. După acest moment, activitățile agricole și zootehnice ale denunțătorului au fost supuse unor controale mult mai riguroase din partea APIA Satu Mare, finalizate chiar cu sancțiuni.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare.
Vă reamintim că Viorel Pintea a fost prins în flagrant de procurorii DNA, la sfârşitul lunii noiembrie 2013, în timp ce primea un plic cu 3.000 de euro de la un fermier din Viile Satu Mare, ulterior acesta a fost arestat preventiv iar apoi eliberat în schimbul unei cauţiuni.

Un Comentariu la "Viorel Pintea trimis din nou în judecată de procurorii DNA"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.