Persoanele care trăiesc în mediul rural, au împlinit 18 ani, au absolvit cel puţin 10 clase şi nu au un loc de muncă au şansa să devină antreprenori sau să se angajeze dacă se înscriu la cursurile de formare profesională din cadrul programului „Rural Force”.
Proiectul vizează 960 de persoane din judeţele: Satu Mare, Covasna, Braşov, Sibiu, Ilfov, Alba, Mureş, Harghita, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Bihor. Potrivit organizatorilor, cei care doresc să se înscrie la cursuri trebuie să se afle în căutarea unui loc de muncă, să fie inactivi sau implicaţi în agricultura de subzistenţă.
Doritorii trebuie să opteze pentru un singur curs. Aceştia vor primi subvenţii în valoare de 200 de lei pentru a putea urma cursul ales.
Proiectul subvenţionează deschiderea a 20 de afaceri pentru care fiecare beneficiar va primi 2.000 de lei. Pentru a-şi putea lansa business-ul şi pentru a primi această sumă, persoanele trebuie să treacă cu bine de toate examenele cursurilor de competenţe antreprenoriale. Tot în cadrul proiectului „Rural Force”, zece români vor fi selectaţi pentru a face practica în companii din Italia, unde vor învăţa cum se menţine o afacere.
Proiectul „Rural Force” se desfăşoară din aprilie 2014 până în septembrie 2015, iar valoarea acestuia este de 6,36 milioane de lei, bani proveniţi prin Fondul Social European. Partenerii proiectului sunt: SC MPA SRL Sibiu, Asociaţia „Euroed”, Asociaţia Capitalului Uman, Asociaţia Inceptus Romania şi BPI SRL Italia.