Multipla campioană Zita Funkenhauser, în vizită la Satu Mare

Zita Funkenhauser1
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef s-a întâlnit astăzi, 1 august, cu renumita campioană la floretă, Zita Funkenhauser, care se află la Satu Mare cu ocazia nunţii de aur a părinţilor săi, Laszlo şi Eva. Ştef le-a urat multă sănătate, fericire şi viaţă îmbelşugată sărbătoriţilor, iar pe Zita a învitat-o să mai revină la Satu Mare alături de binecunoscutul campion Iosif Szepessy şi cu alte ocazii.

Zita Funkenhauser este una dintre cele mai titrate floretiste, originare din Satu Mare, care a obţinut de-a lungul carierei sale nu mai puţin de 14 medalii la jocurile olimpice şi campionatele mondiale pentru Germania. Este dublu campion olimpic şi de trei ori campion mondial cu echipa Germaniei. Pe lângă cariera sportivă de excepţie Zita a absolvit şi universitatea de medicină, iar la marile concursuri asigură asistenţa stomatologică a sportivilor germani.

Zita primeşte primele lecţii de scrimă de la antrenoarea Judit Haukler, dar după primele succese, în 1973, famila Funkenhauser se mută în Germania. Şi aici se produce al doilea moment important în cariera sportivă a Zitei: tatăl alege ca loc de reşedinţă Tauberbischofsheim, cel mai important centru de scrimă din Germania, unde Zita va deveni cea mai titrată floretistă germană.

Va sosi la Satu Mare şi Matthias Behr, soţul Zitei, de asemenea o adevărată legendă a scrimei germane (16 medalii la jocurile olimpice şi campionate mondiale, campion olimpic şi de trei ori campion mondial cu echipa Germaniei). Matthias conduce în prezent Centrul Olimpic din Tauberbischofsheim.

Copii, Greta şi Leandra sunt pe urmele părinţilor: campioni naţionali la cadete şi juniori, medaliaţi la Campionatul Mondial de cadete de la Klagenfurt din 2011.
La demonstraţia ce s-a organizat astăzi, la Sala de scrimă « Alexandru Csipler », sătmărenii au fost reprezentaţi de Alexandra Lazin, Varga Anett, Andrea Pótor, Gábor Enoch şi Daniel, Erwin Pop, respectiv Bodó Benjamin sub îndrumarea antrenorilor Lengyel Éva şi Dan Şuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.