Despăgubirea proprietarilor culturilor agricole distruse de animalele sălbatice a fost tema şedinţei de azi, 30 iulie convocată de prefectul Eugeniu Avram şi desfăşurată în sala mică a Palatului Administrativ. La şedinţă au fost invitaţi administratorii fondurilor de vânătoare din judeţ şi directorii instituţiilor cu atribuţii în această privinţă.
Cu toate că mai multe persoane au reclamat că culturile lor au fost distruse de sălbăticiuni, până în prezent în judeţul Satu Mare nicio persoană nu a fost despăgubită pentru pierderile suferite.
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy a subliniat că proprietarii de terenuri trebuie să-şi înregistreze suprafeţele de terenuri la primăria unităţii administrativ-teritoriale de care aparţin, în caz contrar, controalele comisiei de despăgubire se fac degeaba dacă proprietarul nu respectă legislaţia în vigoare.
Şefa APM susţine că la nivel local, comunicarea dintre primării şi proprietari este destul de anevoioasă şi că persoanele responsabile de mediu din cadrul primăriilor nu le explică fermierilor cum ar trebui să prevină producerea unor pagube cauzate de animalele sălbatice sau care sunt paşii de urmat dacă rămân cu culturile distruse. Potrivit acesteia informarea cetăţenilor intră în atribuţiile primarilor şi ai responsabililor de mediu „dar primarii nu fac decât să ne anunţe pe noi. Dar noi ublăm degeaba pe teren dacă nu sunt îndeplinite procedurile legale deoarece în asemenea cazuri despăgubirea nu poate fi făcută”.