Un grup de studenţi din Londra ajută la săpăturile arheologice de la Tăşnad

Arheologimediesuaurit
În baza unui proiect de cooperare internaţională încheiat între Muzeul Judeţean Satu Mare şi Institutul de Arheologie din Londra care ţine de University College London, un grup de studenţi originari din Brazilia, Portugalia şi Anglia desfăşoară în această perioadă săpături la sit-ul arheologic „La Sere” din Tăşnad. Proiectul a început cu trei ani în urmă, perioadă în care studenţii au scos la iveală fragmente şi vase de ceramică, respectiv unelte din perioada neolitică timpurie.
Grupul de studenţi de la University College London sunt coordonaţi de profesorul de arheologie Ulrike Sommer, specialist care a participat în trecut la mai multe campanii de săpături arheologice desfăşurate în Irak.
Sit-ul arheologic de la Tăşnad este unul extrem de important pentru înţelegerea civilizaţiei neolitice (6.000-5.500 î. Hr.) din această zonă a Europei. Arheologii sătmăreni şi britanici prezenţi în această perioadă în Tăşnad susţin că acest sit arheologic este important pentru înţelegerea începuturilor vieţii agricole din această zonă a Europei şi constituie un reper important în studiul răspândirii agriculturii pe parcursul mai multor milenii, începând din Orientul Apropiat (Iran, Irakul de azi şi Siria), spre sudul, centrul, apoi vestul Europei de azi.
Sit-ul de la Tăşnad este unul dintre cele mai întinse şi bogate sit-uri Starcevo-Criş din nord-vestul României. Pe lângă unelte şi ceramică, specialiştii au descoperit de-a lungul anilor: bordeie, gropi menajere, morminte şi locuinţe de suprafaţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.