Sute de „flori de mină” descoperite în maşina unui maramureşean

Flori-de-mina

Luni, 21 iunie, în jurul orei 14.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat pentru a ieși din țară, la volanul unui autovehicul marca Ford Tranzit, Laszlo V., în vârstă de 42 de ani, din județul Maramureș.

Cu ocazia formalităților pentru ieșirea din România, polițiștii de frontieră au descoperit în autovehicul 20 de lăzi din plastic în care se aflau 249 „flori de mină” de diferite compoziții, forme și dimensiuni. Bărbatul a declarat că a cumpărat obiectele de la o societate comercială din Baia Mare și urma să le transporte până în Austria, unde ar fi dorit să participe la o expoziție, însă nu deţinea toate documentele legale în acest sens.

Astfel, având în vedere că obiectele ar putea face parte din Patrimoniul Naţional, şoferul trebuia să prezinte, conform legii, documente pentru scoaterea lor din ţară (certificat de export temporar sau definitiv, certificat din care să reiasă faptul că pietrele de mină nu fac parte din Patrimoniul Național Cultural Mobil dar și acord de mediu pentru exportul florilor de mină eliberat de Ministerul Mediului şi Schimbarii Climatice), acte pe care bărbatul nu le deținea.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru tentativă la infracțiunea de export ilegal, iar cele 249 „flori de mină” au fost ridicate în vederea stabilirii, de către un expert autorizat, a valorii și apartenenței la Patrimoniul Național Cultural Mobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.