Romii din judeţ se plâng că nu au condiţii civilizate de trai

rromi
E greu de desprins măcar o idee în urma unei şedinţe intitulate (aşa mai pompos) „întâlnirea Grupului de Lucru Mixt pentru Romi”, în condiţiile în care de la educaţia copiilor de etnie romă şi până la problema cocioabelor de pe strada Toamnei care se dărâmă peste capetele locatarilor, s-au discutat vrute şi nevrute, fără vreo legătură logică între subiectele abordate.

Romii s-au plâns autorităţilor locale şi judeţene prezente la şedinţă (subprefectului Altfatter Tamas şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor) că drumurile din cartierele de romi sunt nepietruite, neluminate, casele se dărâmă peste ei, că nu au cişmele în cartiere, nu au cărţi de identitate dar chiar şi de faptul că nu ştiu să scrie şi să citească iar reprezentanţii Primăriilor din judeţ nu îi ajută în niciun fel când trebuie să completeze vreo cerere sau adeverinţă.

„Trimiteţi-vă copiii la şcoală şi ajutaţii să înveţe o meserie” a fost îndemnul Rozaliei Bondrea, cea care răspunde de problemele romilor în cadrul Instituţiei Prefectului. Romii prezenţi au fost de acord cu acest îndemn însă unii au spus că nu au apă, nu au curent în case iar copiii nu au haine cu ce să meargă la şcoală.

Dacă tot a venit vorba de şcoală, statul oferă locuri speciale pentru copiii romi însă aceştia nu prea se înghesuie să înveţe carte. Potrivit evidenţelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, la nivel de judeţ există 192 de locuri speciale pentru elevii romi în licee şi alte 44 de locuri în şcolile profesionale. Cu toate acestea, până în prezent au fost depuse doar 17 dosare pe aceste locuri.

Un Comentariu la "Romii din judeţ se plâng că nu au condiţii civilizate de trai"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.