Şvabii din Ardud au alungat iarna prin “Funka”

funka2
Sâmbătă, 1 martie la Ardud a avut loc sărbătoarea şvăbească numită “Funka”. La cea de-a XIII-a ediţie a manifestării, şvabii din Ardud şi nu numai, s-au adunat la ieşirea din oraş pentru a alunga iarna. La eveniment a participat şi directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Claudiu Sulea.
După ieşirea de la biserică, toţi şvabii s-au adunat pe câmp, la ieşirea din Ardud spre Gerăuşa, unde au aprins un foc mare şi au aruncat cu discuri din lemn, numite şaibe. După obicei, localnicii au aprins o cruce din lemn înaltă, pentru alungarea spiritelor rele din zonă şi a iernii. Conform tradiţiei, crucea trebuie să fie doborâtă de flăcările focului, fie în est, fie în vest, nord sau sud. Odată ajunsă la pământ, ea va aduce noroc şi prosperitate pentru acei locuitori ai zonei care se află în partea de oraş înspre care a căzut.
Un alt obicei este acela de a se face un foc mare pentru fata bătrână a zonei, pentru a reuşi să se mărite în anul în curs. Totodată, tinerii înroşesc şaibe, pe care încearcă să le arunce cât mai departe, în speranţa că relaţia actuală va rezista cât mai mult în timp. Potrivit tradiţiei, dacă obiectul se opreşte undeva aproape de tânăr, atunci el se desparte de iubita lui. Acestă practică a fost exersată şi de copii, cu scopul de a căpăta îndemânare, pentru ediţiile viitoare ale sărbătorii, cănd vor avea şi ei o iubită.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.