Petru Kuki, singurul sătmărean membru în TOP 100 FIE

Petru-Kuki1
Iniţial a ales fotbalul, dar se pare că timpul a avut alte planuri cu copilul de atunci, îndrumându-i paşii spre sala de scrimă. Vorbim despre unul dintre cei mai valoroşi sportivi ai lumii, Petru Kuki(foto stânga), omul care din 2013, este singurul scrimer sătmărean membru în Top 100 al International Fencing Federation (FIE), grupul de elită al scrimei mondiale (Hall Of Fame).
Petru Kuki s-a născut în Satu Mare, la 22 februarie 1955. În anii copilăriei s-a orientat către fotbal, însă ulterior a părăsit arena pentru a păşi în sala de scrimă a maestrului Alexandru Csipler. Îndrumat de marele maestru sătmărean, Petru Kuki şi-a început ucenicia pe „tărâmul scrimei” în 1964, iar 9 ani mai târziu, în 1973, câştigă primul său titlul naţional la tineret. Tânărul floretist şi-a dovedit talentul şi pe planşeele de la Istambul când, în 1974 câştigă titlul mondial la tineret, repetând această performanţă şi în 1975, în Mexic.

După ce a revenit la Satu Mare, prim-secretarul judeţului, Iosif Uglar organizează o recepţie oficială în onoarea campionului, la eveniment fiind invitaţi familia, antrenori şi reprezentanţi ai sportului sătmărean.

În 1975 pleacă la Bucureşti, fiind legitimat la IEFS iar din 1979 face parte din clubul CS Steaua. În perioada 1979-1984 obţine de şase ori consecutiv titlul de campion la seniori, un record care cu greu va fi depăşit vreodată.

Totodată, floretistul sătmărean a participat la mai multe Jocuri Olimpice. Astfel, la Montreal (în 1976) termină pe locul IX, în 1980 la Moscova pe locul VI iar la Olimpiada din Los Angeles, din 1984, Petru Kuki, se poziţionează pe locul X. În 1984 renunţă la activitatea competiţională şi devine antrenor la CS Steaua, de unde este promovat ca tehnician la lotul naţional de floretă masculin. Menţionăm faptul că sătmăreanul nostru a lucrat o vreme ca antrenor şi în Iordania. Totodată, Kuki este un valoros arbitru internaţional, fiind deseori solicitat ca membru al juriului la marile întreceri internaţionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.