Şezătoare ca pe vremuri, în casa Floarei Finta din Negreşti-Oaş

sezatoare-negresti3sezatoare-negresti2sezatoare-negresti1
Casa Floarei Finta din Negreşti-Oaş a găzduit azi, 25 februarie o şezătoare cum doar pe vremuri putea fi văzută în Ţara Oaşului. În acest an manifestarea a ajuns la cea de-a X-a ediţie.
La evenimentul organizat de Casa Orăşenească de Cultură din localitate au participat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, directorul instituţiei organizatoare, Natalia Lazăr, interpreta de muzică populară, Maria Tripon, „mătuşile” din Negreşti-Oaş dar şi tineri din toate colţurile Ţării Oaşului.

Potrivit Nataliei Lazăr, scopul acestei şezătoare este atât păstrarea tradiţiilor populare cât şi transmiterea acestui tezaur către tânăra generaţie. Organizarea acestui eveniment a fost apreciată şi de primarul Aurelia Fedorca, edilul din Negreşti-Oaş participând la şezătoare în straie oşeneşti. Fedorca s-a arătat mulţumită de faptul că tinerii sunt deosebit de receptivi la astfel de manifestări, ceea ce garantează ducerea mai departe a tradiţiilor şi obiceiurilor oşeneşti.

Potrivit „mătuşilor” la şezătorile de pe vremuri, fetele aveau posibilitatea să cunoască feciorii. Şezătorile se organizau înainte de postul Paştelui, iar nunţile tinerilor se făceau imediat după Sărbătorile Pascale. În afară de faptul că se cunoşteau cu feciorii, în aceste şezători fetele învăţau şi lucrul femeilor în casă printre care: torsul, scărmânatul, ţesutul, depănatul, etc. De la şezătoarea de azi nu au lipsit ţâpuriturile şi nici vestitele boace din Oaş.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.