Memorial Iulia Olaru, la Muzeul de Artă Satu Mare

Iulia-Olaru
„N-am decât
o singură fisă
un minut
telefonic
să-mi
explic existenţa.
Alo? DOAMNE ? …
Greşeală !”.
Sunt versuri semnate de Iulia Olaru, scriitoarea şi pictoriţa ce a trecut în nefiinţă în luna iulie a anului trecut. Azi, 22 februarie Iulia Olaru ar fi împlinit 51 de ani …
Un eveniment ce iese din obişnuitele tipare ale cotidianului sătmărean a avut loc vineri (21 februarie) după-amiază la Muzeul de Artă din centrul urbei. Francisc Edmund Balogh, soţul Iuliei Olaru împreună cu o mână de prieteni ai artistei au pus la cale o întâlnire în amintirea celei care s-a stins din viaţă anul trecut, pe 22 iulie, la vârsta de 50 de ani … Iulia Olaru. Evenimentul a fost organizat chiar în ajunul zilei de naştere a artistei. Cei prezenţi au salutat ideea acestui demers, subliniind faptul că, asemenea evenimente ar trebui organizate şi în cazul altor oameni de cultură care, potrivit acestora, sunt prea repede uitaţi de comunitate. În luarea de cuvânt, Edmund Balogh a declarat că evenimentul trebuie privit nu ca un memorial, ci mai degrabă ca ziua de naştere a Iuliei Olaru.
În cadrul evenimentului, 16 artişti au oferit picturi care vor fi vândute iar banii strânşi vor fi donaţi soţului Iuliei şi fiului acestora, Damian. La întâlnirea de ieri s-a vorbit despre creaţia artistică a Iuliei Olaru, s-au recitat poezii, s-a ascultat muzică şi a fost proiectat un interviu realizat cu artista.
Iulia Olaru s-a născut pe 22 februarie 1963 la Satu Mare, fiind psiholog de profesie. A studiat pictura la Şcoala de Arte Satu Mare, debutând în 2009 cu o expoziţie organizată la Toronto (Canada). Lucrările ei au ajuns în colecţii particulare şi la instituţii din Toronto, Germania şi România. Totodată, a semnat patru volume individuale de poeme: „Pe timp de tristeţe”, „Scriptorium”, „Din buzunarele crinolinei” şi „Dar din dar”. De asemenea, împreună cu soţul său a publicat în 2013 volumul de poezii „Canon”.
După o luptă îndelungată cu boala, Iulia Olaru a trecut în nefiinţă anul trecut pe 22 iulie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.