Proiectul „Stop pedofiliei în Satu Mare”, debutează la Ardud

ardud-prev-3

Iniţiatoarele proiectului “Stop pedofiliei în Satu Mare”, Edita Enciu şi Andreea Demeter împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare au deschis seria întâlnirilor cu elevii, programate a se desfăşura în peste 80 de şcoli din judeţ. Primul eveniment în cadrul acestui proiect s-a desfăşurat joi, 20 februarie în oraşul Ardud. La întâlnire au participat 97 de elevi din clasele V-VIII de la Şcoala Gimnazială şi nouă cadre didactice.

Elevii au aflat cu această ocazie care sunt atingerile permise şi care sunt atingerile rele, pe care nu trebuie să le tolereze în nici un fel, cum să se ferească de abuzatori, căror persoane să le raporteze dacă sunt supuşi unor presiuni sau a oricăror forme de abuz, în special a celor de natură sexuală, ştiut fiind faptul că adeseori, de ruşine sau de frică copiii ascund astfel de situaţii.

Reprezentanţii poliţiei au punctat şi aspecte legate de folosirea în siguranţă a internetului, subliniind acele comportamente care îi pot aduce pe copii în postura de victime ale pedofililor, prin acostarea acestora în spaţiul virtual. Reprezentantele Protecţiei Copilului au insistat asupra importanţei de a denunţa comportamentele abuzive, informând copiii asupra numerelor de telefon pe care le pot utiliza în mod gratuit în caz de nevoie, 0261 983 sau 112.

Participanţii au vizionat materiale video elocvente pentru situaţiile expuse de organizatori, având posibilitatea ca, la finalul întâlnirii să-şi spună părerea, inclusiv în scris. Au fost distribuite materiale preventive, respectiv fluturaşi informativi, conţinutul acestora fiind destinat atât elevilor, cât şi părinţilor.

Deşi subiectul este unul sensibil şi adeseori evitat în discuţiile pe care adulţii le au cu copiii, cei prezenţi la întâlnire, indiferent de calitatea lor de susţinători/parteneri ai proiectului ori invitaţi, au reuşit să depăşească barierele de comunicare şi să transmită informaţii relevante în ambele sensuri, fapt dovedit de numeroasele mesaje lăsate de copii, cât şi de dorinţa lor de a discuta cu organizatorii despre anumite probleme din rândul celor expuse de cei mari.

În aceeaşi zi la Ardud elevii Liceului Tehnologic au participat la o altă discuţie având ca temă accidentele rutiere grave. Întâlnirea susţinută de inspector Felicia Hrihorişan din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Puşa Beatrix Câmpan, din cadrul CPECA, se înscrie în rândul activităţilor din proiectul “Tineri la Volan”, iniţiat de IPJ Satu Mare. Evenimentul desfăşurat şi de această dată în Sala de festivităţi din localitate s-a bucurat de participarea a 85 de elevi de liceu şi trei cadre didactice. Aceştia au aflat date privind accidentele rutiere grave, condiţii şi factori ce favorizează producerea acestora, precum şi despre consumul de droguri legale şi ilegale şi influenţele acestor substanţe asupra actului de a conduce autovehicule.

Întâlnirea a fost benefică participanţilor, cu atât mai mult cu cât Ardudul se găseşte pe un tronson de drum relativ periculos, fiind traversat de drumul Naţional 19 A, un drum cu multe evenimente mortale înregistrate în ultimii ani. Proiectul “Tineri la Volan” continuă până la sfârşitul lunii martie, peste 500 de elevi informaţi fiind ţinta propusă de Poliţie şi de partenerii din proiect, CPECA şi Crucea Roşie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.