Delegaţie sătmăreană la Universitatea de Stat din Ujgorod

pop-negrea

În cadrul relațiilor de colaborare transfrontalieră, o delegație sătmăreană s-a aflat zilele trecute în Ucraina pentru a se întâlni cu studenții români de la Universitatea de Stat din Ujgorod, una dintre cele mai titrate instituții de învățământ superior din ţara vecină.

Din delegația sătmăreană au făcut parte: directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, directorul adjunct al Bibilotecii Județene (BJ), Robert Laszlo, muzeograful din cadrul Muzeului de Artă Satu Mare, Liuba Horvat și cunoscutul folkist, George Negrea.

Sătmărenii au avut o primă întâlnire la sediul Uniunii Scriitorilor din Ucraina, cu scriitorul Vassili Kuhta, cel care a ințiat în urmă cu peste un deceniu Asociația „Korona Karpatika” (Coroana Carpatică) cea care acordă premii, celor mai importanți scriitori din spațiul central european.

La universitate, sătmărenii au fost întâmpinați de către Roman Ofițiskii, prorectorul Universității Ujgorod, dr. Mihailo Roșko, directorul Institutului de Limbi Străine și de profesorii de limbă și literatură română, Taras Dațio și Domnica Marina.

A urmat apoi o lecție de poezie susținută de Felician Pop și Robert Laszlo iar folkistul George Negrea a interpretat câteva din compozițiile sale recente, spre încântarea asistenței.

Totodată, delegația sătmăreană a avut o întâlnire cu conducerea Muzeului Etnografic în aer liber al Zakarpatiei din Ujgorod, în frunte cu directoarea Gabriela Angyal, care i-a invitat pe sătmăreni să se implice cât mai mult în proiecte cultural transfrontaliere vizând conservarea patrimoniului identitar, prezentând totala disponibilitate a instituției ucrainene de clădire a unor astfel de parteneriate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.