Ce spun specialiştii despre înlocuirea caselor de marcat prevăzută pentru acest an

secret-datasecret-data1secret-data2 secret-data3
Posibilitatea înlocuirii caselor de marcat cu role de hârtie cu cele cu jurnal electronic a creat nedumerire în rândul agenţilor comerciali. Luarea acestei măsuri a fost anunţată la începutul acestui an de către fostul ministru al Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu care a declarat că începând cu finalul primului semestru al anului în curs toate firmele vor trebui să utilizeze case de marcat cu jurnal electronic.

Fostul ministru motiva necesitatea luării acestei măsuri prin faptul că, casele de marcat vor fi conectate la un server al administraţiei fiscale, astfel putându-se verifica mult mai uşor volumul vânzărilor raportate prin evidenţa contabilă şi fiscală cu cele rezultate din înregistrările operaţiunilor prin case de marcat.

Administratorul firmei Secret Data, cel mai mare reseller de case de marcat din judeţul Satu Mare, Vasile Cosma spune că este o confuzie în ceea ce priveşte casele de marcat cu jurnal electronic. Oarecum dezorientaţi de măsura anunţată de fostul ministru, clienţii cer case de marcat cu jurnal electronic crezând că astfel vor fi mai pregătiţi în ceea ce priveşte schimbările anunţate. Specialiştii firmei sătmărene ne-au explicat că, în momentul intrării în vigoare a unei asemenea măsuri nu va conta dacă acele case de marcat sunt cu două role de hârtie sau cu jurnal electronic, deoarece ambele tipuri de aparate pot fi conectate la un modem prin care datele vor putea fi transmise serverului administraţiei fiscale. „După intrarea în vigoare a acestei măsuri casele de marcat vor fi conectate în timp real la serverele administraţiei fiscale, putându-se astfel verifica mult mai uşor volumul vânzărilor”, spune Cosma.

Confuzia în ceea ce priveşte casele de marcat cu jurnal electronic există deoarece clienţii cred că, fiind electronice acestea pot transmite datele la administraţia fiscală. Diferenţa între cele două case de marcat nu este însă chiar atât de mare. Interlocutorul nostru ne-a explicat că în timp ce în cazul caselor de marcat clasice, cu două role de hârtie, datele sunt imprimate în dublu exemplar pe cele două role, în cazul caselor de marcat electronice există o singură rolă, rolul celei de-a doua fiind preluată de memoria aparatului.

Potrivit specialiştilor de la Secret Data, majoritatea caselor de marcat sunt prevăzute în acest moment cu posibilitatea conectării la un modem. În momentul de faţă nu se cunosc foarte clar costurile pe care le presupune o asemenea modificare şi nici nu există încă o lege în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.