Pataki şi Kereskenyi, nemulțumiți de legea privind vânzarea terenurilor agricole

kereskeny-pataki
În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate azi, 19 februarie, senatorul UDMR, Pataki Csaba împreună cu deputatul Kereskenyi Gabor au criticat câteva dintre proiectele legislative dar şi dintre legile care au fost deja aprobate de Parlament.

În luarea de cuvânt, Kereskenyi s-a referit la legea privind vânzarea terenurilor agricole aflate pe teritoriul judeţelor de graniţă. Astfel, la înstrăinarea acestor terenuri este nevoie de avize speciale de la organele de siguranţă naţională. Dacă în proiectul iniţial distanţa de la frontieră a terenurilor care necesită astfel de avize era de până la 20 km, după ce preşedintele Traian Băsescu a trimis-o spre reanalizare, aceasta a fost mărită până la 30 de km. „Dacă în forma iniţială legea afecta aproximativ două treimi din suprafaţa judeţului Satu Mare, în forma actuală a legii, ce a trecut ieri (marţi, 18 februarie) de votul Camerei Deputaţilor şi a fost trimisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu, va afecta aproape tot judeţul. Legea vizează 19 judeţe”, a declarat Kereskenyi.

La aceeaşi conferinţă de presă, deputatul UDMR a anunţat că a depus două interpelări, prima adresată ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu şi care vizează anularea cursei feroviare Satu Mare-Livada-Bixad, deoarece navetiştii, atât muncitorii cât şi elevii sunt nemulţumiţi din cauza desfiinţării acestei curse.

A doua interpelaree vizează proiectul cu privire la construirea a 27 de grădiniţe în judeţul Satu Mare, printr-o finanţare de la Banca Mondială. Interpelarea a fost adresată ministrului Educaţiei Naţionale. Kereskenyi s-a referit în mod special la situaţia copiilor de grădiniţă din Lazuri care îşi desfăşoară activitatea în condiţii impropri, într-o clădire care şi ea ar necesita renovarea. Potrivit deputatului UDMR, proiectul este unul de anvergură şi prevede construirea a 500 de grădiniţe la nivel naţional. „Noi vrem să ştim dacă se va realiza ceva din acest proiect, şi dacă da, atunci pe când putem aştepta finalizarea lucrărilor?”, este întrebarea adresată ministrului de către deputatul Kereskenyi.

În altă ordine de idei, senatorul Pataki Csaba a subliniat faptul că deşi situaţia juridică a multor terenuri nu este încă reglementată, piaţa se liberalizează şi se reglementează vânzarea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.