Activitatea Societăţii Carpatină Ardeleana Satu Mare, sub lupa autorităţilor

Arii2

Prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, a convocat azi, 17 februarie o şedinţă la care au participat reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Direcţiei Silvice, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) şi specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului.

Întâlnirea a fost convocată ca urmare a sesizărilor făcute de reprezentanţii mai multor localităţi privind dificultăţile în derularea proiectelor cetăţenilor sau agenţilor economici la limita sau în interiorul Ariilor Naturale Protejate “Râul Tur” aflate în custodia Societăţii Carpatină Ardeleană (SCA) Satu Mare. Din discuţii a rezultat că SCA nu aplică unitar normele privind acordarea avizelor în vederea efectuării unor lucrări pentru gospodărirea pădurilor. Prefectul Eugeniu Avram a dispus constituirea unei comisii mixte de control pentru verificarea aspectelor semnalate.

Avram s-a arătat nemulţumit de faptul că autorităţile locale au transmis sesizările către Instituţia Prefectului şi au omis sesizarea APM Satu Mare, instituţie abilitată de lege să dea avizele de mediu, ţinând cont şi de planurile de urbanism ale comunelor. Reprezentanţii APM au subliniat că există posibilitatea acordării avizelor favorabile în executarea unor construcţii, în special locuinţe, condiţionat de respectarea unor prevederi ale Ordonanţei nr. 57 privind zonele protejate.

În final, prefectul a dispus să se întocmească o informare ce va fi transmisă Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice în care se vor menţiona diferite disfuncţionalităţi privind excepţiile în aplicarea legii ce reglementează ariile protejate, cât şi managementul defectuos al custodelui şi reclamaţiile la adresa acestuia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.