Să vorbim despre daci …

Sarmizegetusa2
Specialişti de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Asociaţia „Omnis Barbaria” şi de la Muzeul Judeţean Satu Mare vor susţine luni, 17 februarie, de la ora 17.00, trei prezentări reunite sub genericul „Fast şi splendoare în capitalele dacilor”.

Cele trei prezentări au menirea de a scoate în evidenţă gradul înalt la care a ajuns civilizaţia dacică din spaţiul carpatic în două centre reprezentative şi anume: capitala regală Sarmizegetusa şi o capitală “marginală” a civilizaţiei dacice, dava de la Malaya Kopanya din Ucraina.

Expunerile vor permite o radiografiere a civilizaţiei dacice din perspectiva unei imagini comparate, centru – periferie, în două dave dacice în care au fost descoperite cele mai spectaculaose piese de aur şi anume, brăţări şi colane ce cântăreau mai multe kilograme de aur. Cele trei comunicări, însoţite de imagini sugestive, vor încerca a da răsunsul la întrebările pe care le iscă aceste descoperiri: Care au fost motivele pentru care au fost îngropate în pământ? Ce i-a putut determinat pe proprietari să renunţe la piese ce fiecare în parte reprezenta o avere? Cine au fost proprietarii acestor bunuri? Prin ce mijloace au ajuns să deţină asemenea averi?

La întâlnirea cu specialiştii sunt aşteptaţi atât prietenii muzeului cât şi orice sătmărean ce doreşte să afle aspecte noi despre cercetările în domeniul civilizaţiei dacice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.