Adelin Petrişor: „Într-o dictatură nu poţi să ai vise”

Adelin-Petrisor
Invitat de conducerea Centrului Cultural „G. M. Zamfirescu” Satu Mare, jurnalistul de război, Adelin Petrişor a vorbit azi, 13 februarie în faţa reprezentanţilor presei despre dictatură şi libertate, comunism şi capitalism. Alături de Adelin Petrişor la conferinţa de presă a participat şi directorul instituţiei gazdă, Gheorghe Molnar.

Având o bogată experienţă câştigată în diferite zone de conflict de pe mapamod, jurnalistul s-a gândit să arate lumii şi cealaltă faţă a monedei, şi anume, dictatura dusă până la extrem, o lume în care „faci ceea ce ţi se spune”.

Volumul „Ţara cu un singur gras”, este de fapt descrierea unei vizite la Phenian, jurnalistul încercând să surprindă cât mai mult din viaţa de zi cu zi din Coreea de Nord. Prefaţa cărţii este semnată de Emil Hurezeanu.

„Vreau ca lumea să înţeleagă ce este de fapt comunismul. În Coreea de Nord e dictatură, un regim dus până la extrem. Coreea de Nord este o ţară în care oamenii sunt depersonalizaţi şi trataţi ca animalele de companie. Într-o dictatură nu poţi să ai vise. Într-o dictatură faci ceea ce ţi se spune. Eu cred cu tărie că dacă în România nu ar fi fost comunism, azi ţara ar fi fost acolo unde îi este locul”, a declarat Adelin Petrişor.

Întâlnirea cu ziariştii a fost urmată de o conferinţă publică în care jurnalistul a vorbit despre ultima sa carte dar şi despre lucrările precedente, respectiv despre munca sa de jurnalist în zonele de conflict din: Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Egipt, Tunisia, Siria, etc., ţări din care a transmis ştiri pentru departamentele de politică externă din România.

Jurnalistul se va întâlni vineri, 14 februarie, de la ora 12.00, în Sala de spectacole a Centrului Cultural „G. M. Zamfirescu” cu elevii sătmăreni pentru a discuta pe marginea ultimului său volum.

Adelin Petrişor (n. 1975) şi-a început cariera în anul 1994, la postul de radio 2M+. A lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 şi Realitatea TV. În prezent este corespondent special al televiziunii publice. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum: Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatollahul Mohammad Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer. A fost distins cu Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi premiul pentru documentar politic în 2009. În 2012 a participat la International Photography Awards (Los Angeles) cu cinci fotografii realizate în Coreea de Nord, fiind printre finaliştii la Marele Premiu “Discovery of the year” şi adjudecîndu-şi premiul la secţiunea “Editorial Non-Pro”.

Un Comentariu la "Adelin Petrişor: „Într-o dictatură nu poţi să ai vise”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.