Scrima sătmăreană văzută prin lupa lui Ştefan Stahl

scrima-satmareana
„Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc” este titlul cărţii lansate azi, 9 februarie la Casa Schwab de pe Bulevardul Vasile Lucaciu din Satu Mare. Lucrarea semnată de fostul jurnalist sportiv, Ştefan Stahl, vine să aducă un omagiu „reginei sportului sătmărean”, şi anume … scrimei.

Dintre oficialităţi, la evenimentul editorial au participat prefectul Eugeniu Avram, europarlamentarul Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor şi viceprimarul municipiului, reşedinţă de judeţ, Marcela Papici. Totodată, la eveniment au fost prezenţi şi foşti scrimeri sătmăreni dar şi prieteni ai familiei Stahl.

În paginile cărţi sale, Ştefan Stahl trece în revistă istoria scrimei sătmărene a cărei începuturi se pierd pe la mijlocul veacului al XIX-lea. Ca una dintre cele mai puternice şcoli de scrimă din ţară, în prezent Satu Mare se poate mândri cu campioni mondiali, medialiaţi olimpici dar şi campioni naţionali şi se pare că tradiţia este dusă mai departe având în vedere că şi la ora actuală în lotul naţional sunt două scrimere din Satu Mare, Simona Pop şi Amalia Tătăran care fac cinste municipiului şi judeţului Satu Mare.

Autorul face o scurtă descriere a campionilor mondiali şi ai medaliaţilor olimpici dar nu uită nici de generaţia actuală care, potrivit acestuia va avea un mare viitor în scrima mondială.
În luările de cuvânt, Adrian Ştef şi Mircea Govor au declarat că au intenţia de a sprijini scrima sătmăreană. „Este de datoria noastră să sprijinim sportul care ne-a dat atâţia campioni. Trebuie să fim mândri de acest lucru. Consiliul Judeţean a decis să sprijine acest sport deoarece scrima constituie un adevărat brand pentru judeţul nostru”,a declarat Ştef.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.