Fostul scrimer Iosif Szepessy, premiat de Consiliul Judeţean Satu Mare

Iosif-Szepessy
Campionul mondial la scrimă, originar din Satu Mare, Iosif Szepessy a fost azi, 9 februarie premiat de consiliul Judeţean (CJ) pentru performanţele sportive obţinute de-a lungul carierei sale, respectiv pentru faptul că şi în prezent este un adevărat ambasador al judeţului nostru în Germania.

Premiul i-a fost înmânat de preşedintele CJ, Adrian Ştef şi de vicepreşedintele Mircea Govor. Evenimentul a avut loc la Casa Schwab din Satu Mare.

Iosif Szepessy este unul dintre nominalizaţii la „Gala Laureaţilor Sătmăreni”, eveniment ce va avea loc luni, 10 februarie, de la ora 17.00 la Filarmonica „Dinu Lipatti”. Având în vedere că marele sportiv mâine va fi plecat din ţară, conducerea CJ a decis ca să-i înmâne azi distincţia.

Szepessy s-a născut la 13 octombrie 1946 în Satu Mare, unde face cunoştinţă la 9 ani cu spada şi cu antrenorul legendar, Alexandru Csipler. Acest sport îi va aduce numeroase succese. După bacalaureat Iosif Szepessy este transferat la CS Steaua, unde va evolua în perioada 1964-1970 sub îndrumarea antrenorului Constantin Ciocârlie. La 19 ani devine campion naţional, depăşindu-i pe podium pe Anton Pongracz şi Pruzsinszky Sandor. În 1970 se întoarce la Satu Mare, dar din motive necunoscute autorităţile refuză să-i acorde viză de ieşire din ţară. În 1972, când primeşte din nou paşaport acesta pleacă în Germania, ţară pentru care cucereşte în 1973 titlul mondial.

După finalizarea carierei sportive, în 1983 Szepessy primeşte o ofertă de la firma de echipamente sportive „Allstar”, de unde trece în funcţia de director al firmei „Uhlmann”. După patru ani, fostul scrimer devine managerul unei întreprinderi de utilaje de minerit. Astăzi, este managerul unei firme care produce armături pentru conducte de gaz din Rusia, India şi China. Din 2001 a acceptat şi funcţia de consilier est-european al firmei Winterashall-Erdgas, proprietatea celebrului Gazprom din Rusia.

În prezent Iosif Szepessy trăieşte în Germania dar vizitează periodic locurile sale natale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.