Peste 76.000 de tone de deşeuri depuse anul trecut la groapa ecologică de la Doba

ardelean-claudiu
Anul trecut (2013), la groapa ecologică de la Doba au fost preluate peste 76.000 de tone de deşeuri din care, 52.490 tone reprezintă deşeurile menajere. Potrivit directorului Serviciului Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor (SPASIMD) din judeţul Satu Mare, Claudiu Ardelean, doar 1.000 de tone de deşeuri menajere sunt reciclate pe an.
În cadrul prezentării raportului de activitate pe anul trecut, Ardelean a vorbit despre lucrările executate la o conductă de refulare în lungime de 4 km care porneşte de la depozitul din Doba şi ajunge până în Sătmărel dar şi achiziţionarea unor utilaje din venituri proprii. Acesta a declarat că veniturile serviciului pe care îl administrează anul trecut s-a ridicat la suma de 3,5 milioane de lei cu TVA. Ardelean a mai adăugat că de la înfiinţarea instituţiei, serviciul se autogospodăreşte din venituri proprii, astfel că, nu a mai solicitat bani de la Consiliul Judeţean.
În ceea ce priveşte tarifele practicate de conducerea SPASIMD Satu Mare, Claudiu Ardelean spune că acestea au rămas la acelaşi nivel ca în 2011. Astfel, pentru deşeurile menajere se percep 46,64 lei/t +TVA, pentru deşeurile industriale sau provenite din construcţii şi demolări 9,8 lei/t +TVA însă pentru deşeurile vegetale nu se percepe nicio taxă. „Suntem singurul serviciu de profil public din ţară, deoarece toate celelalte depozite de deşeuri sunt private. La noi în judeţ s-a optat pentru această variantă. Astfel, tarifele practicate la noi sunt cu 30-40% mai mici decât la Oradea, spre exemplu”, a declarat Ardelean.
În acest an se doreşte achiziţionarea de aparatură suplimentară la laboratorul de analize fizico-chimice în vederea autorizării acestuia, proiectarea sistemului de colectare a gazului şi execuţia puţurilor de gaz dar şi diminuarea cantităţilor de deşeuri nepericuloase eliminate prin depozitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.