Scandalul iscat pe marginea separării Teatrului de Nord Satu Mare în două instituţii cu personalităţi juridice distincte ia amploare. Angajaţii Secţiei române a Teatrului de Nord susţin că iniţiativa unora dintre colegii lor de la Secţia maghiară reprezintă un „efort de conflictualizare a secţiilor” şi care poate duce la distrugerea instituţiei.
Într-un memoriu semnat de 63 de angajaţi ai Teatrului de Nord se arată că prin lista cu semnături anexată cererii de separare a celor două trupe şi trimisă Primăriei Satu Mare „se acreditează idea că şi trupa Secţiei române susţine această iniţiativă. Trebuie precizat că două persoane au semnat, ceilalţi semnatari de naţionalitate română care se regăsesc pe listă sunt ori colaboratori, ori angajaţi temporar cu P.F.A. ori angajaţi ai sectoarelor de deservire comună a secţiilor (serviciul administrativ, de contabilitate, plasatoare, femei de serviciu, portari şi atelierele de producţie) cărora li s-au promis două salarii, adică un venit dublu”.
Semnatarii memoriului spun că cererea Trupei „Harag Gyorgy” se bazează pe numărul semnatarilor susţinători dar cifrele avansate de către aceştia (cei de la Secţia maghiară) nu sunt conforme cu realitatea. Vă reamintim că în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de conducerea Secţiei maghiare şi de directorul administrtaiv al Teatrului de Nord Satu Mare, Peter Stier, acesta din urmă a declarat că cererii cu privire la separarea în două teatre distincte i s-a anexat şi o listă ce conţine 90 de semnături, ceea ce demonstrează că 70% din angajaţii instituţiei ar fi de acord cu separarea.
În paginile memoriului semnat de cei 63 de angajaţi ai Teatrul de Nord Satu Mare, se arată că instituţia are 131 de angajaţi cu contract indiviual de muncă dintre care 49 la Secţia română şi 49 la Secţia maghiară, 33 personal de deservire comună, iar restul până la 178 (adică 48 de persoane) nu au calitatea de angajaţi potrivit Articolului 2 din Codul Muncii.