Jurnalistul de război Adelin Petrişor, vine la Satu Mare

Adelin-Petrisor

Joi, 13 februarie, de la ora 18.00, în Sala de spectacole a Centrului Cultural “G.M. Zamfirescu” va avea loc conferinţa “Coreea de Nord, nimic de invidiat”, susţinută de Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România.

În cadrul evenimentului va avea loc şi proiecţia documentarului cu acelaşi nume, realizat de Adelin Petrişor şi Cătălin Popescu în urma vizitei în Coreea de Nord, în 2012. Cu acest prilej, Adelin Petrişor va vorbi şi despre cel mai recent volum al său, “Ţara cu un singur gras”, apărut la Editura Polirom.

Vineri, 14 februarie, de la ora 12.00, în Sala de spectacole a Centrului Cultural “G.M. Zamfirescu”, Adelin Petrişor se va întîlni cu elevii din Satu Mare pentru o discuţie despre ultimul său volum.

După ce a transmis de la faţa locului în numeroase zone de conflict, în 2012 Adelin Petrişor a ajuns, împreună cu colegul său Cătălin Popescu, în Coreea de Nord, o ţară izolată de restul lumii, în care cultul personalităţii unui dictator comunist a fost “perfecţionat” în timp. Au fost primii români cărora li s-a permis accesul aici după 1989.

Volumul “Ţara cu un singur gras”, cu o prefaţă semnată de Emil Hurezeanu, prezintă vizita la Phenian a celor doi jurnalişti, care au încercat să surprindă cât mai mult din realitatea de zi cu zi din Coreea de Nord, fiind din acest motiv şi protagoniştii unor incidente neplăcute.

Cu unele dintre cele 16 fotografii color care ilustrează relatările din carte Adelin Petrişor a participat la International Photography Awards, unde a câştigat premiul la secţiunea “Editorial Non-Pro” şi s-a numărat printre finaliştii secţiunii “Discovery of the year”.

Adelin Petrişor (n. 1975) şi-a început cariera în anul 1994, la postul de radio 2M+. A lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 şi Realitatea TV. În prezent este corespondent special al televiziunii publice. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Egipt, Tunisia, Siria şi alte zone de conflict. În 2006 a realizat un reportaj în închisoarea americană Guantánamo. În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003, a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum: Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatollahul Mohammad Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer. A fost distins cu Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi premiul pentru documentar politic în 2009. În 2012 a participat la International Photography Awards (Los Angeles) cu cinci fotografii realizate în Coreea de Nord, fiind printre finaliştii la Marele Premiu “Discovery of the year” şi adjudecîndu-şi premiul la secţiunea “Editorial Non-Pro”.

Documentarul “Coreea de Nord, nimic de invidiat” a rulat la TIFF în 2012. În 2013 a fost ales în selecţia oficială la Astra Film Festival Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de documentare din Europa de Est.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.