„Trofee din Africa şi colecţia de arme a Sir Dr. Panczel Zoltan Tibor” la Castelul Karolyi din Carei

trofee
În data de 31 Ianuarie, de la ora 14.00 va avea loc la Muzeul Municipal Carei vernisajul expoziţiei „Trofee din Africa şi colecţia de arme Sir Dr. Panczel Zoltan Tibor”.

Sir. dr. Pánczél Zoltán Tibor, s-a născut la Satu Mare, la data de 31 mai 1959, fiind al treilea copil din familie. Familia sa îşi are originea în localitatea Carei. Studiile le-a urmat în Satu-Mare la Şcoala elementară „Rákóczi Ferenc” şi la „Liceul Maghiar”, studiile superioare le-a absolvit la Universităţile din Timişoara şi Budapesta.

Pánczél Zoltán a condus „Fornetti” România în perioada 2001-2008 şi în 2012. Din 2009 a devenit consul onorific al Ungariei la Timişoara.

Încă din tinereţe, ca şi străbunicul său Nonn Gyula, care a înfiinţat Asociaţia de Vânătoare în Carei, era pasionat de vânătoare şi arme. În localitatea Brebu Nou (judeţul Timiş), locul său de relaxare, a construit o casă, unde a organizat o sală de arme şi trofee. Colecţia de arme şi trofee de vânătoare a ajuns anul trecut în custodia Muzeului Judeţean Satu Mare, fiind donată de către familia lui Pánczel Zoltán Tibor, după decesul acestuia survenit subit la începutul anului 2013.

În cele patru săli de expoziţie vor fi expuse arme de panoplie (săbii, cuţite de vânătoare, arme de foc), trofee de animale din Europa (cerb lopătar, cerb carpatin, muflon, capră neagră, miştreţi, blană de urs). Splendoarea expoziţiei este oferită de numeroasele specii africane de ierbivori (antilopa-samur, antilopa-cal, antilopa de apă, antilopa pygargus, antilopa-elan, marele kudu, impala,zebra, gnu-dungat, nyala). Nu lipsesc nici trofee ale vânatului mare din Africa: bivol, struţ, girafă, rinocer, elefant şi lei.

Noua expoziţie amenajată în Castelul din Carei aduce un plus de interes pentru acest punct turistic, mai ales că o ofertă de felul acesta la noi în ţară se află doar la Muzeul Antipa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.