Sătmăreancă distinsă post-mortem cu titlul “Drept între popoare”

Magdalena Kapelovici
Dan Ben-Eliezer, ambasadorul statului Israel la Bucureşti a acordat post-mortem, titlul de “Drept între popoare” unei sătmărence care a scăpat de la moarte doi evrei în timpul celui de-al doilea război mondial. Titlul a fost înmânat fiului Magdalenei Kapelovici, Ervin, prezent la ceremonia de comemorare a “Zilei Internaţionale a Holocaustului”, eveniment organizat duminică, 26 ianuarie la Şimleu Silvaniei.

Întâmplarea a avut loc la sfârşitul războiului, în 1945, când familia Kapelovici se afla în ghetoul din Satu Mare. Văzând că intrarea armatei ruse este iminentă, autorităţile maghiare de la acea vreme din Satu Mare au decis demolarea ghetoului, iar evreii au fost trimişi spre Austria. Trecând prin Budapesta, Kapelovici Kopel împreună cu un coleg de suferinţă a reuşit să iasă din convoi şi să se adăpostească într-o casă aproape distrusă de bombardamente.

Acolo au fost descoperiţi de o femeie, Magdalena, care i-a ajutat să se ascundă într-o groapă unde au stat aproximativ două săptămâni până ce sovieticii au reuşit să ocupe capitala Ungariei. Cei doi barbaţi au decis să se întoarcă la Satu Mare însă Kapelovici Kapel a insistat să o ia şi pe Magdalena cu care apoi s-a căsătorit.

Cei doi s-au stabilit la Medieşu Aurit. Oamenii din sat spun că Magdalena le-a povestit în mai multe rânduri peripeţiile de la sfârşitul războiului, spunând că i-a ascuns pe cei doi bărbaţi într-o groapă acoperită cu scânduri, peste care a pus gunoi pentru ca să nu existe nicio posibilitate ca fugarii să fie descoperiţi de către soldaţii inamici. Le ducea mâncare zi de zi şi avea grijă ca nimeni să nu bănuiască despre existent celor doi bărbaţi.

Magdalena şi Kopel şi-au întemeiat o familie la Medieşu Aurit unde, în ciuda regimului comunist, deţineau şi o “mică afacere”. Bătrânii din sat povestesc că în ciuda restricţiilor impuse de fostul regim, doar la Kapli bácsi, aşa cum era cunoscut în sat se găseau ţigări, bere, ciocolată, zahăr, făină, etc., produse ce lipseau aproape cu desăvârşire de pe rafturile magazinelor de la acea vreme.

Magdalena Kapelovici a murit în 1975, la vârsta de 74 de ani iar Kapli bácsi în 1986.
Distincţia înmânată lui Ervin Kapelovici este acordată de Autoritatea pentru Memoria eroilor şi martirilor Holocaustului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.