Scandal pe buget în şedinţa Consiliului Judeţean Satu Mare

consjudsm1
În urma repartizării sumelor defalcate din TVA alocate judeţului Satu Mare prin Legea bugetului de stat pe anul 2014, respectiv cele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit în vederea echilibrării bugetelor locale pentru acest an, fiecărei unităţi administrativ-teritoriale i-a revenit suma de 156.000 lei. Totodată, fiecare Primărie va primi câte 3.000 de lei pentru derularea concursului „Cea mai frumoasă şi bine gospodărită comună”, 4.000 de lei pentru a se putea înscrie în viitoarea Agenţie de Dezvoltare Judeţeană şi câte 9.000 de lei pentru echipamente de supraveghere video.

De asemenea, consilierii judeţeni au alocat suma de 1 milion de lei Primăriei Tăşnad pentru organizarea licitaţiei în vederea construirii unui nou sediu, 1 milion de lei pentru continuarea investiţiei la Parcul balnear din Beltiug, respectiv 2 milioane de lei în vederea finalizării investiţiei la Luna Şes.

În luarea de cuvânt, deputatul UDMR Erdei D. Istvan, membru al Comisiei de Buget-Finanţe din cadrul Parlamentului României, prezent la şedinţă în calitate de invitat, a atras atenţia asupra diferenţelor care există la unele sume publicate în Monitorul Oficial şi cele prevăzute în proiectul de hotărâre şi că banii trebuie folosiţi cu chibzuinţă. „Anul acesta s-au alocat cu 0,8% mai puţini bani decât anul trecut. Restul sunt poveşti”, a declarat parlamentarul UDMR.

Intervenţia acestuia nu a pus decât „paie pe foc” deoarece atât preşedintele CJ, Adrian Ştef cât şi vicepreşedintele Mircea Govor au susţinut că, din contră, bugetul repartizat judeţului nostru este mai mare decât în anul precedent. „Noi am vrut să vă mulţumim pentru activitatea pe care o aveţi în Comisia de Buget-Finanţe, dar dumneavoastră aţi venit să ne criticaţi şi acum ne faceţi să nu vă mai mulţumim”, a declarat supărat Mircea Govor. În aceeaşi ordine de idei, Adrian Ştef a spus că „bugetul este mai mare decât anul trecut. Noi înţelegem că vă jucaţi rolul de reprezentant al unui partid de opoziţie dar asta e realitatea. Modul în care CJ gospodăreşte aceste sume este o adevărată artă”.
Supărat de-a binelea din cauza intervenţiei deputatului UDMR, Govor a declarat că „nu aţi făcut nimic pentru Satu Mare şi aţi stat degeaba acolo (referindu-se la calitatea de membru în Comisia de Buget-Finanţe) ! Aţi venit să ne criticaţi ! Spuneţi-ne vă rog câţi bani aţi adus judeţului Satu Mare şi în calitate de deputat al zonei Tăşnad dacă aţi făcut lobby pentru construirea unei noi Primării?! Vedeţi? Noi am alocat 1 milion de lei pentru noua Primărie de la Tăşnad. Acum veniţi şi vreţi să ne spuneţi că Guvernul Ponta nu îşi face treaba”, a declarat Govor.

În apărarea colegului său de partid a venit consilierul judeţean Stier Peter (UDMR) care s-a arătat îngrijorat de „tonul care se foloseşte câteodată aici, în Consiliul Judeţean. Nu cred că trebuie să contestăm toată activitatea musafirului nostru, care nu este de o lună de zile, deoarece domnul deputat a făcut multe pentru zona Tăşnadului”.

Mircea Govor a declarat că, cu privire la împărţirea acestor sume la nivelul localităţilor s-au purtat discuţii şi cu preşedintele Organizaţiei Judeţene a UDMR, senatorul Pataki Csaba, cu care s-a căzut de acord în acest sens. „Poate dumneavoastră nu aţi vorbit cu preşedintele de partid. Îmi cer scuze, dar eu nu pot organiza şedinţe şi la dumneavoastră în partid. În ceea ce priveşte tonul meu, eu zic că nu a fost unul de speriat. Vă anunţ că s-a dat mai mult cu 10% la comune decât anul trecut şi cu asta închei şi părăsesc şedinţa”, a declarat Govor, însă acesta a fost întors din uşă pentru a-şi relua locul la masă.

Enervat, Erdei D. Istvan a replicat că a făcut multe pentru zona Tăşnadului „şi dacă vreţi să ştiţi am depus un amendament de 5 milioane de lei pentru construirea unei noi Primării, dar 70% dintre parlamentari au votat împotrivă. Dumneavoastră aţi depus 1 milion de lei, ceea ce Guvernul Ponta nu a reuşit şi pentru asta vă felicit !”.

2 Comentarii la "Scandal pe buget în şedinţa Consiliului Judeţean Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.