Copiii din Doba şi Decebal au fost „Pietoni pe strada copilăriei”

pietoni
Proiectul “Pieton pe strada copilăriei” realizat de Caravana “Anima” în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare îşi propune ca printr-un spectacol interactiv să aducă în atenţia copiilor din grădiniţe şi şcoli regulile de circulaţie pe care micuţii (şi nu numai) trebuie să le respecte.

Azi, 27 ianuarie, a venit rândul copiilor de la şcoala şi grădiniţa Doba, de a-i cunoaşte pe protagoniştii acestui spectacol, Raluca Dumbrăvescu, în rolul agentului rutier şi invitata acesteia inspector de poliţie Felicia Hrihorişan, din cadrul IPJ Satu Mare. Cei 45 de copii au învăţat semnele rutiere, regulile pietonale, au aflat despre consecinţele comportamentelor greşite în trafic din întâmplările personajelor, dar şi modelele corecte de conduită în trafic, exemplificate prin cântec şi jocuri de rol.

La final copiii au fost conduşi pe urmele unui pieton adevărat care respectă regulile de către reprezentanta Poliţiei, care i-a atenţionat cu privire la locurile permise pentru joacă, precum şi a zonelor în care copiii de vârsta lor se pot da cu bicicleta în siguranţă.

O activitate similară a avut loc şi la Şcoala Gimnazială din Decebal, unde atât copiii din ciclul primar, cât şi cei din grădiniţă s-au bucurat de spectacol, au cântat şi s-au distrat, dar la urmă au tras numeroase învăţăminte privind modul cum ar trebui să se comporte un pieton civilizat, chiar dacă are o vârstă mică şi este însoţit, încă, pe stradă de un adult. Cei peste 50 de copii prezenţi au fost sfătuiţi de reprezentanta Poliţiei să poarte haine de culoare deschisă sau cu însemne reflectorizante atunci când se deplasează pe întuneric, pentru a fi vizibili în trafic şi s-a insistat asupra modalităţii corecte de traversare a drumului public, întotdeauna numai după ce s-au asigurat corespunzător.

Alegerea celor două localităţi pentru activităţi de educaţie rutieră nu este întâmplătoare, întrucât acestea sunt traversate de Drumul Naţional (DN) 19, considerat a fi un drum cu risc crescut de producere a evenimentelor rutiere grave. Conform datelor înregistrate la IPJ Satu Mare, un număr mare de accidente sunt rezultate ca urmare a indisciplinei pietonilor, manifestată în special prin traversarea neregulamentară a drumului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.