Oaspeţi de seamă la comemorarea şvabilor sătmăreni deportaţi în URSS

comemorare

Manifestările dedicate comemorării şvabilor sătmăreni deportaţi în fosta Uniune Sovietică (1945), ce s-au desfăşurat sâmbătă, 25 ianuarie la Carei, au avut oaspeţi de seamă.

Astfel, alături de prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef şi vicepreşedintele Rudol Riedl, la eveniment au participat: ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, consulul Germaniei la Timişoara, Josef Karl, consilierul Rolf Mahrun, deputatul FDG, Ovidiu Ganţ, deputatul UDMR Erdei D. István, primarul municipiului Carei, Eugen Kovács, invitați din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria), dar şi foști deportați.

Cei prezenţi au participat la o slujbă religioasă oficiată de episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen Schönberger, după care a urmat depunerea de coroane de flori la monumentul celor deportaţi din Carei. Apoi, cei interesaţi au luat parte la un program cultural.

În luarea de cuvânt preşedintele CJ a declarat că „martiriul șvabilor sătmăreni reprezintă una din paginile de mare suferință umană, pe care o comunitate a avut puterea să și-o asume sau să o suporte. Se împlinesc 69 de ani de la aceste triste evenimente dar încă mai sunt destule răni deschise, care nici până astăzi nu și-au găsit alinarea. Pentru noi, sătmărenii, martiriul șvabilor rămâne nu doar un episod oarecare, ci amintirea uriașei drame a unor oameni nevinovați, sacrificați pe altarul urii și intoleranței”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.