Negreștenii au depus jerbe de flori și s-au prins în Hora Unirii

negrestioas2
negrestioas1negrestioas3 negrestioas4

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită azi, 24 ianuarie, şi în capitala Ţării Oaşului, Negreşti-Oaş. Manifestările au fost organizate de Primărie, Consiliul Local Negreşti-Oaş şi Casa Orăşenească de Cultură din localitate şi s-au desfășurat în faţa Obeliscului închinat eroilor neamului, situat în parcul central din oraş. Participanții au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului de aviație din Munții Apuseni.

După intonarea imnului național al României, au fost depuse jerbe de flori din partea Primăriei şi a Consiliului Local Negreşti-Oaş, a structurilor MAI de pe raza localității, a unităţilor de învăţământ negreștene și a Asociației Cultural-Patriotice „Avram Iancu”. Evenimentul a continuat cu Te-Deum-ul oficiat de un sobor de preoți ortodocși și greco-catolici, în frunte cu părintele stareț al Mănăstirii Bixad, Emanuil Rus, protopopul ortodox, preotul Mihai Feher, și protopopul greco-catolic Iacob Feier. Sărbătoareaa fost întregită de un scurt moment artistic și de alocuțiunea rostită de profesorul Dumitru Obșitoș cu referire la importanța istorică a zilei de 24 Ianuarie 1859.

Printre oficialităţile prezente s-au numărat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, consilieri locali, reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate, elevi, cetățeni ai orașului, iar manifestările au fost coordonate de profesorul dr. Natalia Lazar, directorul Casei Orășenești de Cultură Negrești-Oaș.

„Privind spre viitor și învățând din trecut, datoria noastră față de generațiile viitoare este de a oferi modele, cinstind și păstrând mereu memoria eroilor care s-au jertfit pentru neam și țară și care au făcut totul pentru a înfăptui Unirea din 24 Ianuarie 1859”, a declarat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.

La sfârşitul evenimentului, negreştenii s-au prins în horă, pe celebrele acorduri ale cântecului patriotic „Hora Unirii”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.