Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare ia măsuri radicale după cazul de toxiinfecţie alimentară de la Odoreu, când 46 de copii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) prezentând simptomele unei toxiinfecţii alimentare. În urma analizelor efectuate în laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a rezultat că, problemele au fost provocate de laptele pe care copiii le-au consumat.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 24 ianuarie, preşedintele CJ a declarat că este nemulţumit de serviciile oferite de firma care furnizează lapte în judeţul Satu Mare anunţând că declanşează procedurile pentru rezilierea contractului cu SC Simultan SRL din judeţul Timiş.
„Ieri (23 ianuarie) după-amiază, am solicitat firmei să oprească distribuirea laptelui în totalitate. Am cerut ca acel contract să fie reziliat urmând să demarăm procedurile pentru o nouă licitaţie. Am recurs la această măsură deoarece nu pot să-mi asum acest lucru ca să pun în pericol sănătatea copiilor şi a locuitorilor judeţului Satu Mare. Iniţial noi vizam firme din judeţ care să distribuie laptele. La corn s-au prezentat firme din Satu Mare dar la lapte nu. Va fi o perioadă în care distribuirea va fi sistată pe toate cele patru zone, până la organizarea de licitaţii noi”, a declarat şeful CJ.
Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, prezent şi el la conferinţa de presă de azi a declarat că „în urma rezultatelor parţiale se confirmă faptul că au fost probleme cu laptele. În urma analizelor fizico-chimice efectuate de DSP, au fost identificate modificări organoleptice la toate cele cinci loturi de lapte care au fost distribuite la Odoreu. De asemenea DSV a identificat şi o încărcătură microbiană, în special enterobacterii, peste limita admisă”.
Satu Mare nu este singurul judeţ în care SC Simultan SRL a distribuit laptele. Firma din judeţul Timiş a mai încheiat contracte cu Consiliile Judeţene din: Timiş, Caraş Severin, Sălaj şi Vâlcea.