Fermierii din Negrești-Oaș vor să se asocieze pentru a beneficia de ajutorul de minimis

negresti-oas

La iniţiativa primarului oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, în sala de festivităţi a instituţiei a avut loc azi, 22 ianuarie o întâlnire cu fermierii, producătorii agricoli şi crescătorii de animale din Negreşti şi Tur în scopul informării cu privire la acordarea de către Guvernul României a ajutorului de minimis în valoare de 5.000 euro /asociaţie, din fonduri europene, nerambursabile, pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui.

La întâlnire, alături de primar au mai participat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Satu Mare, Nicolae Domuţa, directorul APIA, Gabriel Leş, directorul Oficiului de Consultanţă Agricolă (OCA), Ştefan Fodor, medicii veterinari din localitate, secretarul primăriei, Radu Grigoraş, Călin Hodas şi mulţi cetăţeni interesaţi de subiect.

Întrucât în prima etapă, perioada 20 noiembrie-30 decembrie 2013, s-au depus foarte puţine solicitări, s-a iniţiat o nouă hotărâre de guvern prin care se stabileşte o a doua sesiune de depunere a cererilor de finanţare în perioada 1 februarie-15 aprilie 2014.

La întâlnire a fost prezentată modalitatea prin care fermierii, producătorii agricoli şi crescătorii de animale, pot achiziţiona aceste utilaje, condiţiile fiind deţinerea a cel mult cinci capete de vaci de lapte şi apartenenţa la o formă asociativă constituită la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. În aceste condiţii, se poate achiziţiona un tanc de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 l, la un preţ de maximum 5.000 euro/ asociaţie. Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor într-o singură tranşă, iar autoritatea competentă cu administrarea schemei de ajutor de minimis este APIA.

În cadrul discuţiilor, s-a ajuns la concluzia că e absolut necesară înfiinţarea unei/unor asociaţii de profil pentru accesarea acestui program sau al altora viitoare. De asemenea, s-a sugerat înscrierea în programe de reconversie profesională organizate de OCA.

Alte informaţii suplimentare în acest sens şi consultanţă se pot obţine de la sediul Primăriei Negreşti-Oaş – Registrul Agricol, persoana de contact fiind Călin Hodas.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.