UBB Cluj nu vrea să renunţe sediul de pe strada Petofi Sandor

ubb-cluj-sm
Până pe 28 ianuarie Consiliul de Administraţie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca trebuie să-şi prezinte oficial poziţia cu privire la propunerea de mutare a Extensiei sătmărene din actualul imobil (situat pe strada Petofi Sandor, nr. 27) în fostul sediu al Şcolii Generale nr. 5. Acesta este concluzia întâlnirii dintre primarul municipiului, reşedinţă de judeţ, dr. Dorel Coica şi reprezentanţii Rectoratului UBB prezenţi azi, 21 ianuarie la Satu Mare.

Prorectorii UBB Cluj, Ioan Bolovan, Ana Soos şi Ladislau Nagy s-au întâlnit azi cu primarul Dorel Coica după ce acesta a trimis o adresă prin care şi-a anunţat intenţia de a solicita Consiliului Local revocarea hotărârii prin care în anul 1999 a atribuit UBB imobilul de pe strada Petofi Sandor, nr. 47 pentru înfiinţarea Extensiei din Satu Mare a universităţii. În clădirea Extensiei UBB se doreşte mutarea Primăriei, iar unitatea de învăţământ ar primi în schimb clădirea unei foste şcoli generale. Motivul invocat, potrivit reprezentanţilor UBB, este că Extensia Satu Mare nu plăteşte chirie pentru acel spaţiu. Potrivit prorectorului Ladislau Nagy, UBB nu plăteşte chirie în niciunul din cele 12 locaţii în care funcţionează în prezent Extensii. Mai mult decât atât, aceştia susţin că UBB a investit în cei 15 ani de când este prezent în Satu Mare 1,3 milioane lei în actualul imobil.

În conferinţa de presă de azi, reprezentanţii Rectoratului UBB Cluj-Napoca au declarat că primarul Dorel Coica le-a cerut ca până pe 28 ianuarie să-şi prezinte poziţia oficială cu privire la propunerea de mutare a sediului extensiei. „Intenţia noastră este să rămânem prezenţi la Satu Mare. Am avut o întâlnire cu domnul primar care este foarte hotărât să folosească această clădire pentru alte scopuri. În prezent suntem în discuţii cu Primăria. Ne putem muta în altă clădire doar dacă acolo găsim aceleaşi condiţii ca şi aici. Dacă Primăria ne poate oferi clădirea şcolii renovată şi la un standard acceptabil, atunci ne putem muta. Domnul primar a cerut ca până pe 28 ianuarie să dăm un răspuns oficial în acest sens”, a declarat Ioan Bolovan.

Potrivit acestuia UBB Cluj a investit în actuala clădire 1,3 milioane de lei din care mai are de amortizat cel puţin 1 milion de lei. Totodată, acesta susţine că „UBB nu se poate implica financiar în reabilitarea unei alte clădiri. Mutarea Extensiei în clădirea fostei şcoli generale se poate face doar dacă Primăria suportă integral cheltuielile de reabilitare. Domnul primar ne-a spus că ne-ar putea sprijini în reabilitarea imobilului”.

Rectoratul UBB este decisă să rămână ferm pe poziţie mai ales că în toamna acestui an, continuarea activităţii Extensiei de la Satu Mare trebuie avizată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Prorectorul Ladislau Nagy a declarat că dacă Primăria nu reabilitează clădirea fostei şcoli, soarta Extensiei Satu Mare ar putea fi decisă doar în urma unui proces civil. „Noi nu vom pleca de aici decât în urma unei sentinţe judecătoreşti definitive”, a declarat prorectorul Ladislau Nagy.

Potrivit interlocutorilor UBB nu se poate implica financiar în reabilitarea unei clădiri. Potrivit acestora cheltuielile de reabilitare la Şcoala nr. 5 pot trece de 1 milion de lei. „Aici avem peste 1.300 de metri pătraţi, iar acolo am avea sub 1.000. Suntem de acord cu mutarea doar să existe condiţii ca şi aici, deoarece nu se poate perturba actul educaţional”, spune Ana Soos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.