Se pregăteşte schisma în sânul Teatrului de Nord Satu Mare

stier
Directorul interimar al Teatrului de Nord Satu Mare, Sorin Oros, directorul artistic al Trupei „Harag Gyorgy”, Bessenyei Istvan, directorul administrativ al instituţiei, Stier Peter şi contabilul şef Doina Coleff sunt doar câţiva dintre cei care au semnat cererea de înfiinţare a două teatre cu personalitate juridică distinctă în oraşul nostru. Potrivit celor declarate de Stier Peter, cererea care a fost înaintată Primăriei municipiului Satu Mare, a fost semnată de 70% dintre angajaţii Teatrului de Nord, deci de aproximativ 90 de persoane din totalul de 131.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 17 ianuarie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, Stier Peter a declarat că discuţii pe marginea acestei separări şi înfiinţării a două teatre distincte, una de limba română şi a doua de limbă maghiară se poartă de mai mulţi ani, însă în cursul lunii decembrie 2013 au avut loc trei întâlniri pe această temă. „Din cei cinci membrii ai conducerii Teatrului de Nord Satu Mare, doar unul singur nu este de acord cu înfiinţarea celor două teatre. Directorul artistic al Secţiei române, Andrei Mihalache nu a semnat cerearea de separare”, ne-a dezvălui directorul administrativ al instituţiei.

Potrivit interlocutorului în cursul zilei de marţi, 14 ianuarie a fost înaintată o adresă şi către Primăria municipiului Satu Mare, împreună cu semnăturile strânse în acest sens. Stier susţine că înfiinţarea celor două teatre „va aduce doar beneficii mişcării teatrale sătmărene. Nu este o iniţiativă făcută pe cale etnică. Din punct de vedere financiar, înfiinţarea celor două teatre nu va reprezenta un cost suplimentar, şi nu ar reprezenta o problemă pentru conducerea Primăriei. Propunerea noastră este ca cele două teatre să fie finanţate la fel iar clădirea Teatrului de Nord, atunci când va fi renovată să fie folosită de ambele trupe”, a declarat Stier.

Directorul administrativ mai spune că în prezent, în România, Teatrul de Nord a rămas singura instituţie de profil cu două secţii, dând exemplul teatrului din Oradea, unde totul a decurs normal iar după ce a avut loc separarea, cele două instituţii funcţionează bine.

În adresa înaintată Primăriei Satu Mare se arată că „Secţia română a teatrului şi Secţia maghiară, anume Trupa „Harag Gyorgy”, funcţionează cu gestionare administrativă şi economică comună (înţelegând aici: ateliere, contabilitate, director general, director administrativ şi altele), dar cu management artistic propriu. Managementul comun încearcă să compatibilizeze şi să coordoneze concepâţiile artistice şi profesionale diferite, dar şi cele la nivelul politicii de programe ale celor două trupe, însă aceasta devine o sarcină tot mai dificilă din cauza nevoilor la nivel structural, tradiţional, la nivelul publicului, al oportunităţilor de dezvoltare ale celor două trupe”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.