Primarul Dorel Coica solicită preluarea Spitalului Județean de către Consiliul Local Satu Mare

bumbulut-coica
Darea în folosinţă a Policlinicii Vechi, bilanţul privind protestele de anul trecut (2013) ai cadrelor medicale dar şi poziţia conducerii Colegiului Medicilor (CM) Satu Mare la notificările Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) şi a Curţii de Conturi a fost tema conferinţei de presă organizate azi, 7 ianuarie la CM Satu Mare.

La întâlnirea cu presa au participat preşedintele CM Satu Mare, dr. Călin Bumbuluţ, vicepreşedintele, dr. Nicolae Bidilean dar şi primarul municipiului, reşedinţă de judeţ, dr. Dorel Coica.

În prima parte a conferinţei de presă Călin Bumbuluţ a lăudat iniţiativa în ceea ce priveşte reabilitarea Policlinicii Vechi de pe strada Gheorghe Lazăr din Satu Mare dar în acelaşi timp s-a arătat nemulţumit „faţă de intenţia preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), domnul Adrian Ştef care nu mai doreşte existenţa cabinetelor de medicină de familie în cadrul policlinicii. Noi am depus la CJ două adrese în vederea păstrării asistenţei medicale de familie în acea clădire. Ca principiu, am înţeles că preşedintele CJ doreşte ca acolo să fie doar ambulatoriul integrat al spitalului iar la parter să fie scoase la licitaţie anumite cabinete. Noi i-am explicat domnului preşedinte Adrian Ştef necesitatea păstrării celor două cabinete de medicină de familie. Iniţial a spus că nu are toate datele, după care a zis că nu este de acord”.

În luarea de cuvânt primarul municipiului Satu Mare a declarat că împărtăşeşte poziţia Colegiului Medicilor şi că a avut pe această temă mai multe discuţii cu preşedintele CJ. „Dânsul nu are studii medicale şi nici de management medical, astfel că nu înţelege necesitatea păstrării acelor cabinete de medicină de familie în spaţiul respectiv. Am avut mai multe discuţii cu dumnealui. Nu a spus „nu” dar nici că ar fi de acord. În această problemă sunt alături de Colegiul Medicilor. Rog pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean să accepte ca cele două colege, medici de familie să revină în acel spaţiu”, a declarat Coica.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă primarul şi-a exprimat nemulţumirea şi cu privire la administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Satu Mare. „Am crezut la un moment dat că sănătatea cetăţenilor din municipiu va fi bine gestionată de preşedintele Consiliului Judeţean. Apoi, mai târziu am fost nemulţumit în ceea priveşte modul de mutare a unor secţii în cadrul spitalului. Domnul preşedinte nu s-a consultat în acest sens nici cu Colegiul Medicilor, nici cu medicii specialişti din spital, nici cu medicii din cadrul CJ sau Consiliul Local şi nici măcar cu primarul municipiului Satu Mare. Dânsul a considerat că niciunul dintre aceştia nu are nicio valoare, a încercat legea pumnului în gât şi a pumnului în gura medicului. Dânsul a creat dizarmonie în rândul cadrelor medicale. Medicii sunt timoraţi”, spune Dorel Coica.

Totodată, primarul şi-a exprimat nemulţumirea şi în ceea ce priveşte Secţia de Chirurgie Cardio-Vasculară susţinând că „acea secţie merge în pierdere”. Potrivit interlocutorului acolo s-au investit sume importante „în condiţiile în care la Chirurgie bisturiele sunt ascuţite până nu mai rămâne nimic din lama lor, iar la Terapie Intensivă e dezastru. Chirurgul cardio-vascular vine la Satu Mare atunci când îşi aduce aminte şi eu m-aş îndoi că face intervenţii pe cord deschis”.

În aceeaşi ordine de idei Dorel Coica a subliniat faptul că, în calitate de primar al municipiului Satu Mare şi în cea de medic primar are obligaţia să apere sănătatea cetăţenilor de pe raza municipiului „şi asta în condiţiile în care am constatat că sunt probleme şi că domnul Ştef nu este în stare să administreze Spitalul Judeţean. În acest sens eu vin cu o propunere. Îl rog pe domnul preşedinte să îi propună domnului ministru, care este tot liberal, ca acel spital să treacă în administrarea Consiliului Local şi al Primăriei Satu Mare. Am discutat inclusiv cu consilierii UDMR din cadrul Consiliului Local şi vom propune preluarea Spitalului Judeţean de către Consiliul Local. De azi înainte, dacă doreşte domnul Ştef sau nu, primarul se implică în administrarea SJU. Spitalul merge din ce în ce mai rău. Pe vremea fostului preşedinte (făcând referire la Csehi Arpad) nu erau asemenea discuţii. Dar din moment ce a venit domnul Ştef, lucrurile s-au schimbat. Dânsul este stăpân, dânsul ştie tot, dânsul bagă pumnul în gura medicilor”.

În a doua parte a conferinţei de presă dr. Călin Bumbuluţ s-a referit şi la poziţia CM la notificările CAS şi a Curţii de Conturi, spunând că nu este de acord cu cele apărute în presă. „S-a scris că au fost prinşi peste 800 de medici care au eliberat reţete ilegale. Noi nu suntem cu totul decât 650, dacă îi socotim şi pe pensionari”, a subliniat acesta. În ceea ce priveşte protestele medicilor, Bumbuluţ susţine că acestea nu au avut efectul scontat ceea ce perpetuează problemele din sistemul sanitar românesc.

Un Comentariu la "Primarul Dorel Coica solicită preluarea Spitalului Județean de către Consiliul Local Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.