Concert de deschidere al stagiunii 2013-1014 la Filarmonica „Dinu Lipatti”

Filarmonica-Satu-Mare
Joi, 19 septembrie, de la ora 18.30 Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu Mare va găzdui concertul de deschidere al stagiunii 2013-2014, în cadrul căreia va fi marcată împlinirea unui secol de la înfiinţarea primei orchestre simfonice din Satu Mare, în noiembrie 1913. Concertul va fi dirijat de maestrul Shinya Ozaki, iar solista serii va fi pianista Yuriko Yamamoto.

Programul concertului inaugural încadrează perioada romantică a muzicii, începând cu uvertura ultimei opere a lui Mozart, “Flautul Fermecat”, care anunţă deja motive ce vor fi caracteristice romantismului, continuând cu Concertul în la minor dedicat de Robert Schumann soţiei sale Clara, o excepţională pianist, şi încheind cu Simfonia I a unui compozitor suedez post-romantic (Kurt Atterberg) a cărui muzică vă va surprinde prin nobila ei frumuseţe.

Dirijorul Shinya Ozaki s-a născut în 1959 la Kagoshima, şi a urmat cursurile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia), Curtis Institute of Music Philadelphia (SUA), Academia Musicale Chigiana (Italia) cu Franco Ferrara, precum şi la Conservatorul din Sankt Petersburg (Rusia). A urmat cursuri de măiestrie cu Seiji Ozawa, Kazuhoshi Akiyama şi Jean Fournet.
Maestrul japonez a dirijat numeroase orchestre, dintre care: Osaka Philharmonic, Gunma Symphony Orchestra, London Schubert Players, Elmira Symphony Orchestra (New York), Orchestrele Filarmonice “George Enescu” din Bucureşti, “Transilvania” din Cluj-Napoca, “Oltenia” din Craiova, “Gheorghe Dima” din Braşov. Din 1994 până în prezent, maestrul este dirijorul permanent al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, precum şi director artistic la Csehy Chamber Orchestra (Penssylvania) şi Isada Hall Chamber Orchestra (Japonia).
Pe data de 14 mai 2009, Ozaki primeşte titlul onorific de Dirijor Principal Invitat Permanent al Filarmonicii “Dinu Lipatti” Satu Mare, titlu conferit de Consiliul Judeţean. Este o prezenţă constantă şi apreciată la pupitrul orchestrei Filarmonicii “Dinu Lipatti”, dirijând în mai multe rânduri Concertul de Anul Nou, Concertul de muzică de film şi concerte cu solişti japonezi.
Yuriko Yamamoto a început să cânte la pian la vârsta de 3 ani. A absolvit în 2013 Tokyo College of Music. În 2005 a obţinut Premiul II la a 26-a ediţie a concursului de la Shizuoka dedicate tinerilor pianişti.

Pentru acest concert este valabil abonamentul nr. 1. Biletele şi abonamentele se pot procura de la Casa de bilete a Sălii Filarmonicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.