44 de primari sătmăreni sunt anchetați de ANI

Kereskenyi-Gabor
Deputatul UDMR de Satu Mare, Gabor Kereskenyi consideră că „punerea la zid” a 80% dintre primarii din ţară, consideraţi incompatibili de către ANI, nu este în folosul nimănui. Parlamentarul sătmărean a avut în cursul zilei de azi, 18 septembrie o intervenţie pe această temă în plenul Camerei Deputaţilor. În continuare vă redăm textul integral prezentat plenului Camerei de parlamentarul Gabor Kereskenyi:

„Punerea la zid a 80% din primarii din țară, asupra cărora atârnă pericolul incompatibilității, pentru că reprezintă interesele comunității în structurile societăţilor şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară care asigură servicii publice importante, nu este în folosul nimănui.

În cursul săptămânii trecute şi în judeţul Satu Mare 44 de primari din cei 64 au primit înştiinţări că sunt anchetaţi de Agenţia Naţională de Integritate. Menţionez că aceşti primari sunt reprezentanţii uniţăţilor administrative în AGA a S.C. Apaserv Satu Mare S.A., operatorul de apă şi canalizare din judeţ.

Având în vedere că nu este vorba de intrarea aleşilor în structurile firmelor private, ci de acele societăţi care sunt deţinute sută la sută de unităţi administrative care prestează servicii publice importante, considerăm că sunt servite doar interesele personale ale unora care vor să-și treacă în palmares victorii doar de palmares împotriva unor aleși locali. Cine va mai candida pentru primăria unei comune, dacă în schimbul unei indenmnizații sub 2.000 de lei sunt declarați incompatibili pentru că apară interesul public?

S-a ajuns în situația în care aleșii locali fug de responsabilitate, refuză să mai semneze actele cu greutate de teama unor instituții care au declanșat o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Așa nu facem decât să alungăm specialiștii din administrația publică locală. Vom ajunge în situația în care vor candida la primării doar oportuniștii și fripturiștii.
Aleșii locali potrivit normelor europene, au obligația să reprezinte comunitatea în toate instituțiile și structurile dacă acest lucru este în interesul comunității, iar potrivit Tratatului de la Nisa directiva europeană primează în fața Legii 161/2003 care definește incompatibilităţile. Ba mai mult, legea este interpretată într-un singur sens și obtuz, aleșii locali fiind privați de a lua deciziile cele mai portivite pentru comunitate.

Pe de altă parte este forte grav ca prin aceste practici ale ANI, este afectată și imaginea României, aleșii locali fiind prezentați în presa naţională şi internațională ca fiind corupți.
Situaţia primarilor care ar putea fi în incompatibilitate trebuie tratată cu soluții instituționale constructive, prin implicarea Parlamentului, Ministerului Justiției și Agenției Naționale de Integritate. Riscăm să lăsam neadministrat întreaga țară. Nu putem trata primarii ca o imensă gașcă de infractori.”

 

2 Comentarii la "44 de primari sătmăreni sunt anchetați de ANI"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.