Rasa de porumbei de Satu Mare revine la modă, după 40 de ani de la dispariţie

pestrit-baltat-satumare

Rasa de porumbei jucători pestriţi bălţaţi de Satu Mare revine la modă, la 40 de ani de la dispariţie, un columbofil pasionat reuşind recrearea acesteia după 11 ani de experimente şi încrucişări.

Sătmăreanul Juhos Bertalan, în vârstă de 50 de ani, se ocupă de creşterea porumbeilor de aproximativ 30 de ani. El a aflat despre rasa dispărută dintr-o carte de specialitate din anii ’60 şi s-a apucat de recreerea acesteia, gândindu-se că una dintre cele mai mari satisfacţii va fi că numele oraşului Satu Mare va fi pomenit la expoziţiile de profil din ţară.

„De 11 ani, m-am ambiţionat să refac rasa de Satu Mare, care a dispărut acum 30-40 de ani, încrucişând mai multe rase care se asemănau cu aceasta.. Am tot încrucişat până am început să am rezultate, chiar am făcut o încrucişare consangvină – părinţi-fii şi invers. De vreo patru ani, expun la expoziţiile naţionale şi sunt campion, deocamdată, deoarece nu am cu cine să concurez şi particip la expoziţii în Ungaria şi Slovacia”, a declarat Juhos Bertalan, pentru AGERPRES.

Porumbelul pestriţ bălţat de Satu Mare este unul de talie mijlocie, având culorile roşu, negru sau albastru, l-a descris el.

„Caracteristicile rasei sunt descrise în cartea lui Peterfi Ştefan, editată în 1962. Capul trebuie să-i fie alb, genele duble roşii, ochii de culoare închisă, trebuie să aibă un moţ semicircular, un desen în formă cordiformă pe spate, coada trebuie să-i fie colorată, iar picioarele neîncălţate”, a precizat columbofilul.

citeste articolul complet pe agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.