Analizele medicale pentru preşcolari trebuie plătite

Analize

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare îndrumă părinţii cu copii de grădiniţă să le facă micuţilor analize medicale înainte de începerea noului an şcolar. Este vorba despre exudatul faringian şi examenul coproparazitologic. Potrivit conducerii DSP, dacă în anii trecuţi analizele erau gratuite pentru copii, în acest an nu mai sunt fonduri pentru asemenea investigaţii.

Testarea urmăreşte depistarea acelor copii aparent sănătoşi care poartă anumite infecţii sau infestaţii în corp, fără să se îmbolnăvească, fără să prezinte semne de boală, dar care pot transmite mai departe infecţiile, cu riscul de a-şi îmbolnăvi colegii.

„Anii trecuţi, analizele de laborator pentru copiii care merg la grădiniţă au fost gratuite. Această gratuitate se considera de fapt a fi un bonus. Este adevărat că toţi copiii au dreptul la asistenţă medicală gratuită în sectorul sanitar de stat, dar în cazul analizelor pentru grădiniţă nu este vorba de copii bolnavi, suferinzi, ci despre pregătirea lor să atingă nişte norme biologice reprezentând condiţia de a intra în colectivitate – tot aşa, cum se solicită nişte obiecte de uz didactic şi personal.

Anul acesta, modalitatea de distribuire a fondurilor nu permite acoperirea cheltuielilor acestor analize, ele se plătesc de către părinţi. Nimeni nu se bucură, dar gândiţi-vă că este o investiţie spre binele copiilor şi nicidecum bani aruncaţi degeaba”, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre de către conducerea DSP Satu Mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.