Ziua Moţilor din Câmpie, sărbătorită la Marna Nouă

Festivalul-Motilor-Marna-3Festivalul-Motilor-Marna-2Festivalul-Motilor-Marna-1
Pe lângă Naşterea Maicii Domnului, locuitorii din Marna Nouă au sărbătorit azi, 8 septembrie şi „Ziua Moţilor din Câmpie – Ziua Iancului”. Cu această ocazie în centrul satului au fost dezvelite busturile lui Avram Iancu şi a Pelaghiei Roşu (învăţătoare şi eroină a Revoluţiei din 1848).

La manifestările dedicate acestei zile au participat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, primarul şi viceprimarul din Sanislău, Kardos Zoltan respectiv Răzvan Roşca, directorul Casei Judeţene de Pensii, Eugenia Sabău, preşedintele filialei judeţene a Societăţii „Avram Iancu”, Vasile Paşca dar şi moţi din localităţile aflate în vecinătatea municipiului Carei.

Sărbătoarea a început cu intrarea în localitate a unui grup de săteni din Mărişel, urmat de călăreţi, tulnicăresele din Ianculeşti şi artişti populari. Tot cu această ocazie, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor.

În luarea de cuvânt Adrian Ştef a declarat că „asistăm azi la un eveniment emoţionant, îl celebrăm pe Crăişorul Avram Iancu. Aşa cum în urmă cu aproape 100 de ani aţi venit pe aceste meleaguri să fiţi de pază la hotarele ţării, aşa acum aveţi datoria de a păstra neatinse tradiţiile voastre. Aveţi norocul de a fii urmaşii moţilor, păstrători ai frumoaselor tradiţii din Apuseni, dar şi români, mândrii sătmăreni. Avem o identitate clar definită, tulburătoare şi inconfundabilă. Dumneavoastră sunteţi parte vie a unui întreg care pulsează cu credinţă, abnegaţie şi uriaşă iubire.

Împreună trebuie să luptăm ca simbolurile naţionale, limba, imnul şi drapelul să nu dispară. Fie ca duhul lui Iancu pe care l-aţi adus pe aceste meleaguri să dăinuiască veşnic”.
După luările de cuvânt ai invitaţilor a început spectacolul folcloric oferit de către cunoscuţii artişti ai meleagurilor sătmărene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.