Asociaţiile din judeţ solicită sterilizarea obligatorie a câinilor

asociatii-sm
Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor sterilizarea obligatorie a câinilor, atât a patrupezilor vagabonzi din judeţ cât şi ai celor cu stăpân ar fi singura soluţie care ar putea reduce numărul maidanezilor aflaţi în libertate. Mai mult decât atât Instituţia Prefectului va solicita primăriilor din judeţ să înfiinţeze servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Totodată se va solicita şi demararea unui proiect de inventariere a câinilor de pe raza fiecărei localităţi în parte.

La şedinţa în cadrul căreia s-a discutat gestionarea problemei câinilor fără stăpân ce a avut loc azi, 5 septembrie în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, viceprimarul municipiului, reşedinţă de judeţ, dr. Radu Roca, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Satu Mare, dr. Corneliu Ceică, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Dorina Dragoş-Guran, Florentin Vlad din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, dar şi reprezentanţi ai unor ONG-uri din judeţ cu atribuţii în acest domeniu.

În luarea de cuvânt reprezentanta Asociaţiei „Free Life” din Satu Mare, Carmen Frăţilă a subliniat faptul că ar trebui adoptată o lege care să-i oblige pe stăpâni ca să sterilizeze câinii fără valoare chinologică. „Costurile la adăpostul pe care o reprezint se ridică lunar la aproximativ 20.000 de lei. Aici e vorba nu doar de hrana animalelor ci şi de cuşca acestora, tratamente, transportul câinilor cu maşini securizate, etc. Noi primim lunar de la Primărie între 3.500 şi 4.500 de lei pentru sterilizarea câinilor. Diferenţa până la 20.000 de lei vine din donaţii, din acel procent de 2% şi din buzunarele noastre”, a declarat Frăţilă.

Potrivit interlocutoarei de la începutul existenţei acestei asociaţii au fost sterilizate aproximativ 500 de animale iar din august anul trecut au fost date spre adopţie 260 de câini. „Prin sterilizare, la un moment dat problema câinilor vagabonzi s-ar rezolva. Noi suntem de părere ca sterilizarea câinilor să se facă şi la sate. În acest sens ar trebui să se adopte o lege sau măcar hotărâri de consiliu local la nivelul administraţiilor teritoriale prin care proprietarii să fie obligaţi să-şi sterilizeze câinii iar cei care nu doresc acest lucru, să plătească o anumită taxă”, spune reprezentatnta „Free Life” Satu Mare.

Maria Ardelean din partea Asociaţiei de Protecţie a Animalelor „Pufi” din Carei, a declarat că la nivelul municipiului pe care îl reprezintă, în trei ani au fost sterilizaţi 673 de câini iar în cadrul proiectului de inventariere au fost înregistraţi 550 de câini.

2 Comentarii la "Asociaţiile din judeţ solicită sterilizarea obligatorie a câinilor"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.