Nereguli în domeniul construcţiilor, constatate de inspectorii de muncă

muncitori-santier

Neîncheierea în formă scrisă a contractelor de muncă, nerespectarea termenului de transmitere a Registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic şi nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea salariului minim brut pe ţară sunt doar câteva dintre neregulile constatate de inspectorii de muncă în urma controalelor efectuate pe şantierele de construcţii din judeţul Satu Mare.

Astfel, în perioada 21-22 august, au fost verificaţi 14 angajatori, având la data controlului 256 salariaţi, din care 34 femei. În urma controalelor efectuate inspectorii de muncă au constatat un număr de 35 de deficienţe aplicând 19 sancţiuni contravenţionale, din care două amenzi în valoare totală de 40.000 lei pentru folosirea muncii nedeclarate, doi angajatori fiind depistaţi că au primit la lucru patru persoane fără forme legale de angajare.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 20 de controale la angajatorii din domeniul construcţiilor. Au fost constatate 41 de deficienţe, fiind dispuse tot atâtea măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale. Principalele nereguli constatate au vizat următoarele aspecte: verificarea existenţei instalaţiei de împământare şi existenţa buletinelor de măsurători; modul în care sunt protejate şi utilizate platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor încât persoanele să nu cadă sau să nu fie expuse căderilor de obiecte; verificarea conformităţii schelelor, scărilor, platformelor, pasarelelor şi întreţinerea acestora; controlul utilizării de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP); asigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toţi lucrătorii, consemnate în fişa de instruire individuală; efectuarea unei supravegheri medicale adecvate, la angajare şi periodic pentru toţi lucrătorii şi a existenţei copiei ultimei fişe de aptitudine anexată fişei de instruire individuală; asigurarea măsurilor de prim ajutor prin personal instruit ;i asigurarea de către beneficiarul lucrărilor de construcţii şi/sau de către managerul de proiect a măsurilor privind coordonarea în materie de securitate şi sănătate în muncă.

În urma neregulilor constatate inspectorii de muncă au aplicat 41 de sancţiuni contravenţionale, din care şase amenzi în valoare de 32.000 lei.

La punctele de lucru (şantierele) controlate în cadrul acestei campanii au fost identificate şi societăţi comerciale de construcţii cu sediul social în alte judeţe, iar în cazul unora dintre acestea procesele verbale de control vor fi finalizate după verificarea actelor şi documentelor solicitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.