DESCOPERIRE NEAȘTEPTATĂ: militarii romani apărau aşezarea dacilor liberi de la Medieşu Aurit

cuptoarele-dacice-mediesuaurit01cuptoarele-dacice-mediesuaurit02cuptoarele-dacice-mediesuaurit03 cuptoarele-dacice-mediesuaurit12 cuptoarele-dacice-mediesuaurit11 cuptoarele-dacice-mediesuaurit10 cuptoarele-dacice-mediesuaurit09 cuptoarele-dacice-mediesuaurit07 cuptoarele-dacice-mediesuaurit06 cuptoarele-dacice-mediesuaurit05 cuptoarele-dacice-mediesuaurit04
Descoperirile făcute în cadrul săpăturilor arheologice desfăşurate în ultimele zile la cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit, aduc noi informaţii în ceea ce priveşte relaţiile dintre romani şi dacii liberi din acest nord de ţară.

Arheologii Muzeului Judeţean Satu Mare au descoperit câteva obiecte militare de factură romană ceea ce este cât se poate de surprinzător în cazul unei aşezări vestite pentru prelucrarea ceramicii şi situată la o oarecare distanţă de ceea ce a fost în antichitate graniţa Imperiului Roman. Totodată arheologii au descoperit lângă cuptoare şi o monedă reprezentându-l pe împăratul roman Antoninus Pius (Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus Pius a trăit între 86-161 d.Hr.), aceasta fiind sigura descoperire numismatică făcută de specialişti în ultimele două zile de săpături.

În oglinda descoperirilor făcute în aceste zile specialiştii sunt de părere că lângă aşezarea dacilor liberi de la Medieşu Aurit a existat şi un post de control militar roman. Sunt păreri care susţin că romanii au avut rolul de a apăra această aşezare atât de importantă pentru producerea ceramicii, obiecte ce au ajuns în toate colţurile bătrânului continent.

Primele cuptoare au fost descoperite în vara anului 1964 la marginea viei lui Dumitru Todincă, un sătean de prin partea locului, prilej cu care au mai fost găsite un fund de vas dar și resturi de ceramică lucrate cu mâna şi la roata olarului. Apoi specialiştii au revenit între anii 1995-1997, dar şi mai recent arheologii aducând cu ei şi noile tehnologii precum fotografierile aeriene respectiv tehnicile de prospecţiuni geomagnetice. Nu mică le-a fost mirarea când în ultimii trei ani au descoperit alte aproximativ 200 de cuptoare de ars ceramică de a căror existenţă nu se ştia nimic dar și a unui cimitir datând din veacurile II-IV d. Hr.

Un Comentariu la "DESCOPERIRE NEAȘTEPTATĂ: militarii romani apărau aşezarea dacilor liberi de la Medieşu Aurit"

  1. Pingback: DESCOPERIRE NEAȘTEPTATĂ: militarii romani apărau aşezarea dacilor liberi de la Medieşu Aurit « Cerul Albastru

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.