Castelul Karolyi şi Muzeul Ţării Oaşului printre cele mai frumoase obiective turistice din România

castel-carei3
Castelul familiei Karolyi din Carei şi Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti se află pe lista celor mai frumoase obiective turistice din ţară. Competiţia care şi-a propus să stabilească cele mai atrăgătoare locuri din ţară în acest an, a fost organizată de Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România” (AFSR). Câştigătoarea competiţiei a fost celebra Mocăniţă de pe Vaser (judeţul Maramureş).

În total au fost făcute un număr de 51 de nominalizări din 14 judeţe. În cadrul competiţiei Consiliul Judeţean Satu Mare a propus două obiective şi anume: Castelul Karolyi din Carei şi Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti.

În ceea ce priveşte Castelul Karolyi trebuie ştiut că acesta a aparţinut uneia dintre cele mai influente familii din această regiune. Prima construcţie „Casa de piatră” a fost ridicată în 1482 de Karolyi Lancz Laszlo. Cetatea familiei Karolyi a jucat un rol politic esenţial şi în timpul luptelor purtate de Francisc Rakoczi al II-lea împotriva Habsburgilor fiind şi locul unde s-a semnat tratatul de pace din 1711. Castelul a fost reconstruit în stil baroc la sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar în veacul al XIX-lea a fost reconstruit în stil neogotic.

Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş este situat în aer liber. Cele 11 case specifice zonei Oaşului urmăresc crearea imaginii unui sat risipit. Totodată, turiştii mai pot vizita şi cele două şuri, una din Gherţa Mică iar a doua din Gherţa Mare, ocolul pentru oi din Bixad, cuptorul, atelierul de fierărie dar şi Troiţa din Moişeni.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.