Cristian Podină renunţă la religia ortodoxă

Doina-Podina
În urma refuzului preoţilor ortodocşi de a oficia serviciul funerar la înmormântarea mamei sale, Cristian Podină a decis să renunţe împreună cu familia sa la religia ortodoxă în favoarea celei greco-catolice. Pentru a începe demersurile în ceea ce priveşte renunţarea la religia în care a crescut, Podină s-a dus la Protopopiatul Ortodox Satu Mare pentru a se interesa cu privire la paşii de urmat în acest sens.

„Eu consider că nu trebuie să avem o religie pentru a avea credinţă în Dumnezeu. Astfel eliminăm intermediarii. Ce sunt de fapt preoţii şi biserica? Nişte intermediari între credincioşi şi Dumnezeu. Preoţii ortodocşi au refuzat oficierea slujbei funerare din simplul motiv că am ales să-mi înmormântez mama într-un cimitir privat. Şi toate astea după ce mama mea a fost cu toate taxele şi cotizaţiile la zi”, ne-a declarat Podină.

Interlocutorul susţine că deşi a cerut în mai multe rânduri să i se prezinte hotărârea Sinodului prin care li se interzice preoţilor ortodocşi să oficieze slujbe la înmormântările din cimitirele private, nici protopopul Ioan Socolan şi nici secretarul acestuia nu au putut să-i înmâneze un asemenea document. „Am stat acolo aproape o oră fără să-mi arate hotărârea Sfântului Sinod. Ei susţin că acea hotărâre există dar în realitate nu o mai găsesc”, spune Podină.

Şi pentru a ieşi basma-curată din această încurcătură cei de la Protopopiat i-au pus în faţă o hotărâre a Sanepid-ului din 1982 dar şi Legea 955/2004 prin care, la articolul 22 sunt prevăzute reglementări în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea cimitirelor. Dar în realitate, niciuna dintre acele legi şi hotărâri nu reglementează în vreun fel libertatea preoţilor ortodocşi de a oficia servicii funerare în cimitirele private. Mai mult decât atât conducerea Protopopiatului susţine că la Bucureşti cimitirele private au fost închise, urmând ca să fie trimise adrese şi către Primăria Satu Mare pentru a face demesuri în ceea ce priveşte sistarea activităţii cimitirului de pe Careiului. „Mi-au zis că având în vedere neînţelegerea asta cimitirul de pe Careiului se va închide în două, trei zile”, spune Podină. Potrivit interlocutorului, protopopul Socolan susţine că hotărârea Sinodului ar fi apărut şi în presă iar administratoarea cimitirului privat „Înălţarea” de pe Careiului, Mariana Savin ştia că preoţii ortodocşi nu au voie să oficieze slujbe funerare în cimitirul privat iar Podină împreună cu familia sa ar fi fost induşi în eroare.

Pentru a primi un răspuns oficial cu privire la cele întâmplate, Cristian Podină a depus pe data de 5 august (2013) o cerere la conducerea Protopopiatului Ortodox Satu Mare, la care încă nu a primit niciun răspuns.

În ceea ce priveşte demersurile pentru a renunţa la religia ortodoxă, Podină va depune o cerere în acest sens la parohia de care aparţine. „Sunt convins să renuţ la religia ortodoxă. Având în vedere cele întâmplate nu are rost să discutăm. După o viaţă închinată credinţei ortodoxe, preoţii au refuzat să-mi înmormânteze mama de frică că vor fi sancţionaţi şi daţi afară din biserică”, spune cu amărăciune Cristian Podină.

3 Comentarii la "Cristian Podină renunţă la religia ortodoxă"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.