Refuzat de ortodocși, acceptat de greco-catolici (cum să nu ajungi să fii nevoit să-ți îngropi mama)

Doina-Podina
O hotărâre halucinantă a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române prin care se interzice oficierea serviciilor funerare în cimitirele private provoacă nemulţumiri în rândul enoriaşilor din Satu Mare şi nu numai. Fiindu-le frică de urmările încălcării acestei hotărâri, preoţii ortodocşi din oraş refuză cu încrâncenare oficierea serviciilor funerare provocând o serie de neplăceri familiilor îndoliate.

Sunt voci care acuză conducerea Protopopiatului Satu Mare spunând că participarea preoţilor la oficierea serviciilor funerare în cimitirul privat de pe Careiului ar fi împiedicate chiar de către protopopul Ioan Socolan. Unii preoţi ortodocşi, sub semnul anonimatului, ne-au declarat că pentru a oficia servicii funerare în cimitirul privat „Înălţarea” trebuie cerută aprobarea protopopului Socolan.

Şeful Protopopiatului Satu Mare respinge însă aceste acuze spunând că hotărârea vine de la Sinod şi nu este o dispoziţie locală. Totuşi, Socolan recunoaşte că a fost un caz în care unul dintre preoţii ortodocşi a oficiat o slujbă funerară în cimitirul privat de pe Careiului și acesta s-a ales cu mustrare scrisă. „În cazul unei noi abateri pedeapsa poate fi mult mai drastică”, spune Socolan, refuzând să precuzeze în ce ar consta această pedeapsă.

Deşi nemulţumirea enoriaşilor creşte de la o zi la alta oamenii refuză să ia atitudine împotriva reprezentanţilor bisericii. Totuşi, mulţi sunt de părere că prin această hotărâre biserica nu face decât să încalce dreptul la libera alegere a fiecăruia în ceea ce priveşte locul în care să fie înmormântat.

Cel care a rupt tăcerea este Cristian Podină care în urmă cu câteva zile şi-a înmormântat mama. Luat pe nepregătite şi negăsind niciun loc de veci în Satu Mare, bărbatul s-a adresat proprietarei cimitirului privat de pe Careiului „Înălţarea”, Mariana Savin. Problemele au început în momentul în care sătmăreanul nostru a cumpărat locul de veci în care să-şi înmormânteze mama lovindu-se imediat de împotrivirea preoţilor. Şi asta în condiţiile în care Doina Podină, mama lui Cristian Podină era la zi cu toate cotizaţiile cerute de biserică şi era cunoscută ca o bună creştină.

„Mama mea mergea la biserica din Micro 17 unde slujeşte părintele Gheorghe Donca. Înainte de a vorbi cu Donca, la sugestia doamnei Mariana Savin l-am sunat pe părintele Viorel Paşca care ne-a asigurat că va veni atât la priveghi cât şi la înmormântare. Dar părintele Paşca ne-a rugat să vorbim mai întâi cu Donca pentru a nu se crea probleme. Am vorbit cu părintele Donca şi acesta ne-a spus că până nu primeşte aprobare de la protopopul Socolan nu poate să oficieze serviciul funerar. În ziua următoare ne-a spus că nu a primit aprobare astfel că nu va putea veni la înmormântare”.

Cu toate acestea Gheorghe Donca ne-a declarat că, fiind vorba despre o hotărâre a Sinodului nu a participat nici la priveghi. Preotul sătmărean este de părere că ar trebui găsită totuşi o cale de mijloc pentru a nu se încălca dreptul la libera alegere a oamenilor. „Vă daţi seama că în momentul în care pierzi pe cineva drag nu mai ai chef de hotărâri şi de dispoziţii. Eu îl înţeleg şi pe domnul Podină. Biserica ar trebui să găsească o cale de mijloc pentru a-i lăsa pe preoţi să oficieze servicii funerare şi în cimitirele private”, a declarat părintele Donca.
Neavând de ales Cristian Podină s-a adresat părintelui Viorel Paşca, care i-a promis că va oficia serviciul funerar. După ce s-au mai liniştit apele după refuzul părintelui Donca, sâmbătă (3 august) seara înainte de priveghi familia îndoliată a primit vestea că nici preotul Paşca nu este lăsat să oficieze înmormântarea.

Văzându-se lăsaţi fără preot şi puşi în situaţia de a-şi înmormânta mama fără cele creştineşti, Cristian Podină a apelat la un preot greco-catolic, părintele Bunea care, spre deosebire de preoţii ortodocşi nu a primit nicio interdicţie de a călca în cimitirul privat de pe Careiului.

Însă protopopul Socolan a venit cu o idee halucinantă şi anume că, în urma celor întâmplate „ar trebui să dau în judecată biserica greco-catolică pentru prozelitism. Cum se face asta? Vi tu să iei enoriaşii care nu ţi-au plătit nicio taxă? Domnul Podină avea şi alte variante. Am discutat cu dumnealui dar el nu m-a înţeles. I-am spus să se ducă pe Rodnei, sau la cimitirul înspre Sătmărel că acolo sunt locuri. Probabil nu i-au convenit taxele. Nu ştiu”.

Mariana Savin nu a dorit să ia vreo atitudine în acest caz spunând că „mie nu îmi permite nici religia şi nici educaţia să discut în contradictoriu cu preoţii”. Cu toate acestea proprietara cimitirului de pe Careiului ne-a declarat că oamenii sunt nemulţumiţi însă când vine vorba de biserică şi religie, cei mai mulţi refuză să ia vreo atitudine.

Trăgând linie şi asumându-ne o concluzie în ceea ce priveşte hotărârea Sinodului putem spune fără să ne fie teamă de a greşi că Biserica Ortodoxă refuză înmormântarea creştinească celor a căror aparţinători aleg să-i înmormânteze pe cei dragi în cimitirele private. Şi atunci, ne întrebăm ca simpli muritori: Cum mai rămâne cu iubirea creştinească?

 

 

83 Comentarii la "Refuzat de ortodocși, acceptat de greco-catolici (cum să nu ajungi să fii nevoit să-ți îngropi mama)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.