SOS! Salvaţi Biserica cu diavoli de la Corund! (galerie foto)

corund1corund2corund3 corund4 corund5 corund6 corund7corund8 corund9 corund10 corund11corund12 corund13 corund14 corund15
Biserica de lemn de la Corund, cea cu diavoli și femei goale pictate pe pereți despre care noi am mai scris aici, moare câte puțin în fiecare zi. Construcţia dar şi picturile din interiorul bisericii de o valoare istorică, artistică şi iconografică inestimabilă se află într-o stare înaintată de degradare fără ca cineva să ia vreo măsură pentru a salva măcar în ceasul al doisprezecelea această „fărâmă” de istorie de la Corund.

Biserica de lemn de la Corund adusă pe vremuri pe butuci de lemn trasă de boi din mijlocului vechiului cimitir din sat, zace părăsită în curtea noului lăcaş de cult. Vizitatorii care se rătăcesc prin părţile locului sunt nevoiţi să caute ori preotul, ori clopotarul din sat pentru a le deschide biserica. Şi asta în condiţiile în care lăcaşul de cult de la Corund este inclus pe traseul „Drumul bisericilor medievale în judeţele Szabolcs-Szatmar-Bereg şi Satu Mare”.

Preotul paroh din Corund, Marius Perşe  a încercat în urmă cu câțiva ani să înfiinţeze acolo un punct muzeistic, însă proiectul a murit în faşă. „În urmă cu 4 sau 5 ani am făcut demersuri pentru a înfiinţa aici un punct muzeistic. Am depus şi o cerere la Arhiepiscopul Iustinian care şi-a dat acordul. Am luat legătura cu Ministerul Culturii iar de acolo mi s-a cerut să completez un dosar care să conţină rapoartele specialiştilor de la Muzeul Judeţean Satu Mare, ai celor de la Direcţia pentru Cultură, fotografii respectiv un mic istoric al bisericii. Eu am întocmit dosarul şi l-am trimis Ministerului Culturii dar de atunci nu am mai primit niciun răspuns. Am înţeles că s-a pierdut chiar şi numărul de înregistrare al dosarului. Aveam în proiect să înfiinţăm un punct muzeistic unde să le prezentăm vizitatorilor câteva cărţi religioase vechi, icoane dar şi vechiul clopot al bisericii. Dacă reuşeam în acest demers am fi depus un proiect şi pentru restaurarea picturilor interioare”, spune preotul Perşa.

O brumă de nepăsare se observă şi în cele povestite de preotul din Corund. „După ce am văzut că nu se face nimic şi având în vedere suma de bani pe care i-am cheltuit pe drumurile făcute la Baia Mare şi înapoi, m-am oprit. Ştiţi cum e? Cu banii e mai greu. De atunci nu am mai întreprins niciun demers pentru a restaura biserica”, spune preotul din sat.
Întrebat cu privire la soarta bisericii de lemn de la Corund, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta ne-a declarat că „monumentul este în proprietatea bisericii astfel că noi, muzeul, nu putem cheltui niciun ban pentru restaurarea acestuia. Vă daţi seama că dacă biserica ar fi a noastră, noi am avea bani alocaţi pentru restaurarea ei”.

Protopopul de Carei, Vasile Marian Crainic îl contrazice însă pe directorul Marta susţinând că biserica de lemn de la Corund se află în custodia Muzeului Judeţean. „Biserica de lemn de la Corund este în custodia Muzeului Judeţean şi ei ar trebui să intervină. Monumentul este trecut şi în patrimoniul UNESCO. Cu vreo trei ani în urmă am vorbit cu fostul director al Muzeului Judeţean, Viorel Ciubotă, care mi-a spus că în cazul monumentelor trecute în patrimoniul UNESCO nu se poate interveni pentru o restaurare completă ci se merge pe ideea de conservare. Păcat că se distruge dar repet, biserica este în custodia Muzeului Judeţean Satu Mare”.

De aceeaşi părere cu protopopul de Carei este şi primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan. Edilul localităţii susţine că instituţia care ar trebui să intervină pentru salvarea bisericii este Muzeul Judeţean. „Biserica de lemn de la Corund aparţine Muzeului Judeţean. Ei sunt cei îndreptăţiţi să intervină. Promisiuni în ceea ce priveşte restaurarea picturilor interioare au fost făcute şi prin 2004. La acea vreme s-a făcut şi o evaluare a lucrărilor, suma ridicându-se la 3 miliarde în lei vechi. Vă daţi seama că e vorba de bani foarte mulţi”, a declarat Bojan.

Vă reamintim că, izvoarele plasează construcţia bisericii din Corund în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în 1723. Lăcaşul de cult şi-a dobândit înfăţişarea actuală în ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea. Documentele vremii ne dezvăluie că iniţial biserica a fost ridicată în mijlocul cimitirului de pe deal după care a fost mutată pe locul ei actual, construcţia fiind transportată cu ajutorul boilor.

P.S. Date fiind cele aflate până acum biserica din Corund pare a fi victima clasică a incompetenței, a miserupismului și a nepăsării tipice românești. Cu un mic efort din partea unora  și cu puțină bunăvoință din partea altora, picturile ar putea fi salvate. Noi vom continua și vom insista până la obținerea unui rezultat.

Un Comentariu la "SOS! Salvaţi Biserica cu diavoli de la Corund! (galerie foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.